Chinezen willen met tienduizenden oventjes in Tibet regen maken

China gaat met tienduizenden “oventjes” regen opwekken boven het Tibetaans plateau. Op die manier wil het 10 miljard kubieke meter water per jaar winnen, of 7% van de waterconsumptie in China. In die regenmachines wordt brandstof gestookt waardoor zilverjodide wordt uitgestoten. Die wordt naar boven geblazen en verbindt zich met de wolken, waardoor regen en sneeuw ontstaat. 

China wil 7% van de waterconsumptie per jaar winnen. Daarom wordener tienduizenden “oventjes” geplaatst op het Tibetaans plateau. Die zorgenervoor dat vaste brandstof verbrand wordt om dan zilverjodide te produceren. Er ontstaat dan een “cloud-seeder” met een kristallijne structuur die gelijkaardig is aan ijs.

Wanneer de wind in aanraking komt met de steile bergruggen van het Tibetaans plateau, blaastdie de deeltjes omhoog de wolken in. Zo ontstaat er regen en sneeuw. “Totnu toe zijn al meer dan 500 branders ingezet op hellingen in Tibet, Xinjiang enandere gebieden voor experimenteel gebruik. De gegevens die we hebbenverzameld, laten veelbelovende resultaten zien”, zegt een wetenschapper aan de South China Morning Post.

Grootschalig experiment

China is niet het eerste land dat met het idee experimenteert,maar wel de eerste die zo’n technologische test op grote schaal uitvoert. Een systeemverzamelt real-time gegevens uit een netwerk van 30 satellieten. Dat systeembestuurt de “regenoventjes”. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20