Chinezen komen vlak voor klimaattop COP-26 met nieuw plan om gebruik van fossiele brandstof fors te verminderen

Ondanks het doorzetten van plannen om tientallen nieuwe kolencentrales te bouwen, komt China vlak voor de klimaattop COP-26 met een nieuw plan om wind- en zonne-energie te vergroten in zijn opmars naar koolstofneutraliteit. Volgens het officieel plan dat door de staatsmedia is gepubliceerd streeft China ernaar het gebruik van fossiele brandstoffen tegen 2060 tot onder de 20 procent te verminderen.

Het plan volgt op een belofte van president Xi Jinping om de CO2-uitstoot tegen 2030 niet meer te laten stijgen en 30 jaar later koolstofneutraliteit te bereiken. Hoe China dat echter gaat doen, is een raadsel: het gaat momenteel gewoon door met het openen van tientallen nieuwe kolencentrales. De Chinezen zijn zelfs de productie aan het opvoeren, om stijgende kolenprijzen en slinkende voorraden te counteren, beide factoren achter recente stroomstoringen. Steenkool voedt nu al bijna 60 procent van China’s energieverslindende economie.

De nieuwe richtlijnen komen vlak voor de klimaatbesprekingen in Glasgow die op 31 oktober beginnen, waarbij de Chinese president Xi opvallend afwezig zal zijn. Ze zetten een groot aantal doelen uiteen op weg naar koolstofneutraliteit. Eén daarvan is dat het aandeel van het niet-fossiele brandstofverbruik tegen 2030 ongeveer 25 procent van het totale energieverbruik moet bereiken.

Angst voor “overreactie”

Tegen die tijd zou de uitstoot van kooldioxide per eenheid van het BBP met meer dan 65 procent moeten zijn gedaald ten opzichte van het niveau van 2005, terwijl de totale geïnstalleerde capaciteit van wind- en zonne-energie naar verwachting meer dan 1.200 gigawatt zal bereiken. De richtlijnen herhalen ook een eerdere doelstelling om de CO2-uitstoot per eenheid van het BBP in 2025 met 18 procent te laten dalen, vanaf de 2020-normen.

De Chinese autoriteiten roepen in het document op tot een verschuiving in industriële structuren en zeggen dat ze “de blinde ontwikkeling” van projecten met een hoog energieverbruik en hoge uitstoot “resoluut zullen beteugelen”. De omvang van de op kolen gebaseerde olie- en gasproductiecapaciteit moet ook “redelijkerwijs worden gecontroleerd” en de ontwikkeling van koolstofarme industrieën moet worden gestimuleerd.

Maar tegelijkertijd wordt gewezen op economische en sociale risico’s die gepaard kunnen gaan met een koolstofarme transitie, en om “overreactie te voorkomen en te zorgen voor veilige koolstofreductie”. Economische planners zijn immers nerveus over het te snel snijden in steenkool uit angst dat dit de groei zou kunnen belemmeren.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20