Chinezen in Zwitserland: ‘Graag niet meer op je bord dan je eten kan’

Voor veel Europese toeristen is Zwitserland te duur om op vakantie te gaan, maar voor rijke Chinezen is het land een topbestemming. Chinese toeristen besteden op hun buitenlandse vakanties jaarlijks naar schatting 160 miljard euro. Ongeveer één tiende van dat budget wordt in Zwitserland uitgegeven. De Zwitserse gastheren blijken echter wel veel moeite te moeten doen om die bezoekers duidelijk te maken hoe men zich hoort te gedragen.

In veel restaurants bijvoorbeeld hangen ondertussen aankondigingen waarop de gasten opgeroepen worden om uit ethische en ecologische redenen op hun bord slechts zoveel voedsel te scheppen als ze kunnen opeten. Chinezen blijken de Europese keuken immers niet altijd te waarderen en zouden vaak meer dan de helft van hun bord onaangeroerd laten.

Op excursie storen de Chinezen blijkbaar ook vaak de andere toeristen. Een Zwitserse spoorwegmaatschappij die reizen naar de beroemde Rigi-berg organiseert, heeft volgens diverse media zelfs een aparte trein voor de Chinezen ingelegd omdat ze in de normale verbindingen hun medepassagiers teveel zouden storen.

De speciale trein voor de Chinese toeristen is ook voorzien van aanwijzingen over het gebruik van de toiletten. Daarbij wordt erop gewezen dat men niet op de toiletbril mag gaan staan, maar wel moet zitten.

Nadat een Chinese krant zich had beklaagd over de speciale behandeling die zijn landgenoten bij de spoorwegmaatschappij ontvingen, haastte het bedrijf zich overigens om te verklaren dat de trein bedoeld is voor alle internationale toeristen en niet enkel aan Chinese bezoekers is voorbehouden. Wellicht kwestie van de kip met de gouden eieren niet voor het hoofd te stoten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20