Chinezen consumeren meer nu coronapandemie in hun land is ingedijkt

China lijkt de coronapandemie, op enkele lokale lokale uitbraken na, onder controle te hebben. En dat heeft een positieve impact op het consumptiegedrag van de inwoners.

China heeft de afgelopen maanden alles in de strijd gegooid om de coronapandemie onder controle te krijgen. Het land pakt onder meer uit met massatests zodra er ergens een besmetting wordt vastgesteld. Zo werden er eind oktober bijvoorbeeld 4,75 miljoen inwoners van Kashgar, een stad in de westelijke regio Xinjiang getest op het coronavirus nadat een 17-jarig meisje positief testte.

Nationale feestdagen

Deze aanpak lijk te werken en zwengelt het Chinese consumentenvertrouwen aan. Sinds augustus zijn er al eerste tekenen van consumenten die meer spenderen. Toen zagen de detailhandels voor het eerst sinds de start van coronacrisis de verkoopcijfers stijgen. In de zomermaand was er sprake van een stijging van 0,9 procent. Dat cijfer is in oktober verder opgelopen tot 4,3 procent. Dat laat het Nationaal Bureau voor de Statistiek (SNB) weten.

Die plotse versnelling in oktober is onder meer te danken aan de nationale feestdagen (1-8 oktober). Tijdens die periode was het voor de Chinezen opnieuw mogelijk om te reizen en dus geld te spenderen in hotels, restaurants en toeristische trekpleisters.

De industriële productie steeg volgens het SNB in oktober met 6,9 procent op jaarbasis en bleef daarmee op het niveau van september.

Meer werk

Volgens analisten ligt het Chinese economische herstel op schema. ‘Tegen het einde van 2020 verwachten we een meer uitgesproken – zij het geleidelijk – herstel in de dienstensector en een gestage verbetering van de kleinhandelsverkoop’, zegt de financiële holding Nomura, die in het vierde kwartaal een bbp-groei van 5,7 procent op jaarbasis voorspelt.

Tot slot wordt er ook een positieve tendens opgemerkt als we naar de Chinese werkgelegenheid kijken Volgens het SNB is het werkloosheidscijfer gedaald van 5,4 procent in september naar 5,3 procent in oktober.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20