Chinese vastgoedtitaan meent dat ergste achter de rug is voor huizenzeepbel, maar is dat wel zo?

De topman van de tweede grootste Chinese vastgoedontwikkelaar meent dat de vraagdaling binnen de huizenmarkt voorbij is. Maar de impact op de Chinese economie moet nog volgen.

De gigantische Chinese huizenzeepbel, die ontstond door een decennialange, door de overheid aangemoedigde, bouwwoede, lijkt voorlopig niet te barsten. De ergste tijden voor de huizenmarkt zouden zelfs reeds achter de rug zijn. Althans dat denkt Yu Liang, voorzitter van China Vanke, de tweede grootste vastgoedontwikkelaar van het land.

Dinsdag hield het Fortune Global 500-bedrijf met zo’n 139.000 werknemers zijn jaarlijkse top. De uitspraken van Yu werden gedeeld via een officieel transcript op WeChat. “Op korte termijn heeft de markt een bodem gevonden. Het herstel zal een langzaam en voorzichtig proces zijn en tijd vragen”, verklaarde Yu.

Goed nieuws voor vastgoedbedrijven die in de penarie zitten

Yu vermelde een matige toename van de verkoopcijfers in mei en april binnen eerste- en tweedeklas-steden om zijn uitspraak te staven. Binnen het Chinese niveausysteem voor steden zijn metropolen zoals Peking en Shanghai van de eerste klasse. Steden zoals Chengdu en Wuhan behoren tot de tweede klasse. De huizenmarkt van deze steden vormt een van de belangrijkste indicatoren om de gezondheid van de Chinese vastgoedmarkt in te schatten.

Volgens Yu zal er in juni nogmaals een groei van die verkoopcijfers te bespeuren zijn. Dat zou goed nieuws zijn voor de verschillende vastgoedontwikkelaars van het land die liquiditeitsproblemen ondervinden en massaal activa moeten dumpen om het hoofd boven water te houden. Zo heeft vooral de firma Evergrande een gigantisch probleem met zijn hallucinante schuldenberg van zeker 300 miljard dollar.

Tijdelijke boost door het einde van lockdowns

De cijfers geven Yu deels gelijk. Bloomberg-analisten verwachten dat de aandelen van Chinese vastgoedontwikkelaars met 2,7 procent zullen stijgen de komende maand. Bovendien zijn er wel degelijk meerdere signalen dat de huizenmarkt betere tijden beleeft. 

De afgelopen maanden versoepelden de lokale overheden enkele koopverboden en werd de hypotheekrente verlaagd. De aankoop van nieuwe huizen steeg daardoor met 89 procent in juni binnen 17 steden, weet China Index Holdings, een Chinese holdingmaatschappij die vastgoedgegevens bijhoudt. 

Deze forse stijging is echter wellicht het gevolg van een tijdelijke boost door het einde van de verschillende draconische lockdowns in het land. Yu voorziet ook helemaal geen nieuwe vastgoedboom in de komende jaren. “De sector betreedt een nieuwe periode van ontwikkeling”, zei de Vanke-topman met een voorzichtige verbloeming.

Er wordt helemaal niets nieuw gebouwd in China

De pijnlijke realiteit blijft dat de Chinese vastgoedmarkt al 11 maanden lang zijn verkoopcijfers zag dalen op jaarbasis. Dat is een absoluut record voor de markt die pas in de jaren 90 geprivatiseerd werd. Volgens Bloomberg-analisten blijven de vastgoedtitanen zitten met te grote voorraden en wordt er helemaal niets nieuw gebouwd in China.

De vraag naar diensten en goederen die vastgoedbedrijven in China aanbrengen door de aanbouw van huizen en de verkoop van vastgoed zou zo’n 20 procent van het Chinese bbp uitmaken. Dit betekent dat de Chinese economie weldra een serieuze opdoffer zal krijgen als de gevolgen van de vertraagde bouwwoede duidelijk worden.

“Dit is de ergste vastgoed-inzinking in de geschiedenis”, meent Lu Ting, hoofdeconoom voor China bij Nomura Holdings. De daling van de vraag binnen de vastgoedmarkt zou groter zijn dan die van 2008 en 2014. Die crises hadden toen al gigantische gevolgen voor de globale grondstoffenmarkt vanwege een krimpende Chinese vraag naar staal en koper.

Meer