Chinese leider Xi Jinping grijpt macht over de Volkspolitie

In China neemt de macht van leider Xi Jinping vanaf 1 januari weer wat toe. Dan valt de Chinese Gewapende Volkspolitie onder de Centrale Militaire Commissie, waarvan hij de voorzitter is. Die commissie stuurt ook het Volksbevrijdingsleger aan, de grootste strijdmacht ter wereld.

De Chinese leider Xi Jinping trekt dus nu ook het bevel naar zich toe van de paramilitaire politiemacht van zo’n 1,5 miljoen manschappen, die onder meer regelmatig wordt ingezet om protesten neer te slaan.

Er wordt geen officiële reden gegeven voor het besluit om de bevoegdheden te verleggen. Het Volksdagblad, de spreekbuis van de Communistische Partij, spreekt van de noodzaak van “een sterk leger”. Het komt erop neer dat Xi Jinping, die ook al opperbevelhebber van het leger is, stelselmatig zijn machtspositie binnen de strijdkrachten versterkt. Hij heeft sinds hij vijf jaar geleden aan het roer kwam al ingrijpende reorganisaties binnen het leger doorgevoerd, die erop waren gericht om de sterk verouderde structuur te moderniseren. Ook heeft hij veel geïnvesteerd in geavanceerde wapens.

Kritiek de mond gesnoerd

De naam en ideologie van de Chinese president Xi Jinping werden eind oktober nog vastgelegd in de grondwet van de communistische partij. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Chinese leiders als Mao Zedong en Deng Xiaoping. In de grondwet wordt nu de naam van de Xi Jinping genoemd en zijn politieke gedachtegoed: “De Visie van Xi Jinping op Socialisme met Chinese Kenmerken voor een Nieuw Tijdperk.” Door zijn eigen visie op te laten nemen in de statuten, verstevigde Xi al enorm zijn machtspositie in China. Zijn gedachtegoed moet gaan dienen als ‘handvest’ voor de Chinese bevolking en wordt opgenomen in lesboeken voor scholieren en studenten. Doordat zijn ideologie is opgenomen in de grondwet wordt kritiek tegen de persoon Xi Jinping ook gezien als een bedreiging aan het adres van de Communistische Partij en van China. De staat controleert onder meer sociale media op kritiek op de partij en zijn leider.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20