Chinese fabrieken vinden nog maar moeilijk arbeiders

Chinese fabrieken hebben steeds meer moeite om voldoende werknemers aan te werven. Dat meldt het ministerie van Personeelszaken en Sociale zekerheid.

De Chinese regering heeft een lijst opgesteld van 100 jobs met de grootste tekorten aan arbeidskrachten voor het vierde kwartaal. Wat blijkt? Zo’n 36 banen op die lijst – meer dan een derde – hebben betrekking op de verwerkende industrie. 

Van die 36 jobs in de productiesector waren er 15 nieuwkomers in het vierde kwartaal. Het tekort aan arbeiders voor 16 andere beroepen in de sector, die al op de lijst stonden, is in die periode alleen maar erger geworden, aldus het ministerie. 

Maar de grootste tekorten op de lijst bevinden zich in het marketingpersoneel, gevolgd door schoonmakers en bewakers.

Minder werkzoekenden

In totaal steeg het aantal openstaande vacatures voor beroepen op de lijst tot 1,418 miljoen in het vierde kwartaal, een stijging met ongeveer 100.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het aantal werkzoekenden is in die periode licht gedaald, aldus het rapport.

Het officiële werkloosheidscijfer in Chinese steden bedroeg in december 5,2 procent, tegenover een recordhoogte van 6,2 procent in februari 2020 – toen China een absoluut dieptepunt bereikte door de coronapandemie. Veel analisten twijfelen echter aan de juistheid van de officiële werkloosheidsgegevens die China vrijgeeft. 

Volgens de regering zijn er vorig jaar 11,86 miljoen nieuwe jobs in Chinese steden bijgekomen – een stuk hoger dan het oorspronkelijke streefcijfer van 9 miljoen. In 2019 zouden er zelfs 13,52 miljoen nieuwe jobs gecreëerd zijn. 

Chinese economie groeide in 2020

Ondanks de coronapandemie is de Chinese economie in 2020 toch gegroeid – met 2,3 procent. Daarmee is het land volgens de prognoses de enige grote economie die in 2020 niet gekrompen is.

Volgens de officiële cijfers van het Chinese statistiekbureau versnelde de groei in de tweede helft van het jaar. Na een stijging met 4,9 in het derde kwartaal, steeg het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 6,5 procent tegenover een jaar eerder.

Lees ook: ‘Chinese economie springt eerder dan verwacht over de Amerikaanse vanwege pandemie’

Meer