Chinese en Amerikaanse druk op eigen techreuzen is weinig meer dan een schijnmanoeuvre

China en de VS voeren de druk tegen hun techmultinationals op. Maar niets is wat het lijkt. De kans dat er ook maar iets verandert is miniem.

In China heeft de staat maandag een boete van 2,3 miljard euro opgelegd aan de webwinkel Alibaba van Jack Ma. De Chinese overheid deed onderzoek naar de monopolistische praktijken van het bedrijf. Uiteindelijk gaf het Alibaba een boete die gelijk is aan 4 procent van de binnenlandse verkoop van het bedrijf in 2019. 

De beurzen reageerden enthousiast, omdat de marktregulatoren het bedrijf niet dwingen tot een grote ommezwaai in de manier van werken. Globale financiële markten stuurden de beurskapitalisering van Alibaba nog dezelfde dag 40 miljard euro hoger. Ook Jack Ma’s persoonlijke fortuin dikte op 24 uur met ruim 2 miljard euro aan. Alibaba zei dat de sanctie ‘geen negatieve gevolgen zal hebben’ voor haar activiteiten.

Peking will in geen geval zijn nationale kampioen vernietigen, maar wil door bedrijven ‘beter te gaan controleren’ de BATX (Baidu, Alibaba, Tencent, Xiaomi) als wapen inzetten in de strijd tegen de Amerikaanse tegenhangers.

Een globale bedrijfsbelasting

Aan de andere kant van de wereld dringt de Amerikaanse president Joe Biden aan op een globale minimumbedrijfsbelasting. De VS willen binnen de OESO de onderhandelingen opstarten met een voorstel van een basisbelasting van 21 procent. De kans dat landen als Ierland, Nederland en andere Bermuda’s daarmee akkoord gaan is nihil. Men zal dus eerder uitkomen in de buurt van de 15 à 17 procent.

The Economist berekende dat de befaamde GAFAM (Google – Apple – Facebook – Amazon – Microsoft) het voorbije decennium in totaal 220 miljard aan belastingen afdroegen. Of 16 procent van hun winst vóór belastingen. Alles zou dus bij hetzelfde blijven. Waarom trouwens zouden China en de VS hun techreuzen opofferen om de vijand op strategisch vlak een cadeau te doen?

In dit debat is Europa trouwens van geen tel. Wie er de 100 grootste techbedrijven ter wereld erop naslaat in de rangschikking van Forbes, vindt daarin exact 17 Europese bedrijven terug. Met Deutsche Telekom als eerste op plaats 19 in een voor de rest volledige Amerikaans-Aziatische top 20. De beurskapitalisering van die 17 zou niet eens hoger uitkomen dan zo’n 5 procent van het geheel.

Meer