Chinese eigenaar geeft controle over bioscoopketen AMC op

Het Chinese concern Dalian Wanda is niet meer de meerderheidsaandeelhouder van de Amerikaanse bioscoopketen AMC. Dat staat in de jaarresultaten van AMC. De grootste cinemaketen ter wereld tekende in coronajaar 2020 een recordverlies van 4,6 miljard dollar op.

Dailan Wanda, dat AMC in 2012 kocht voor 2,6 miljard dollar, heeft begin maart zijn aandeel en stemrecht teruggebracht tot 9,8 procent, aldus AMC in zijn jaarresultaten. De group blijft wel de grootste aandeelhouder en behoudt twee zetels in de raad van bestuur. In oktober had Wanda nog 37,7 procent van de cinemaketen in handen en een stemrecht van 64,5 procent.

De beslissing van Dailan Wanda past binnen de beslissing van het Chinese bedrijf om zijn operaties buiten China in te perken. Vorig jaar verkocht de groep zijn laatste vastgoedproject in het buitenland, in Chicago. Het bedrijf dat winkelcentra, cinemaketens, sportclubs en pretparken bezit was een van de Chinese bedrijven die de grootste schuldenberg had opgebouwd nadat het zeer hoge bedragen had neergeteld voor prestigieuze buitenlandse projecten, zoals voetbalclub Atletico Madrid en Hollywoodstudio Legendary Entertainment. Sinds 2017 is het bedrijf sterk aan het afslanken om zijn schulden te verminderen.

Ingrijpen van Reddit-beleggers

AMC is zwaar getroffen door de sluiting van de bioscopen wereldwijd door de coronapandemie en de keten drukte vorig jaar verschillende keren uit dat hij zich zorgen maakte over zijn voortbestaan. In januari kreeg het bedrijf echter een boost, nadat Reddit-beleggers massaal hadden geïnvesteerd in AMC-aandelen. Op enkele dagen tijd steeg de prijs van het aandeel van 3 naar 20 euro; vandaag is het nog meer dan 11 dollar waard. De bioscoopketen maakte van de gelegenheid gebruik om door de verkoop van aandelen 917 miljoen dollar vers geld binnen te halen.

Lees ook

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20