Chinese doorverkopers verlagen prijs iPhone met 22%

JD.com en Suning, twee belangrijke Chinese e-commerceplatformen, hebben de prijzen van een reeks iPhone’s met meer dan een vijfde verlaagd in de hoop zo de verkoop aan te zwengelen in de aanloop naar het Chinese nieuwjaar.

Twee van de grootste doorverkopers van Apple in China hebben in de aanloop naar het koopseizoen rond het Chinese Nieuwjaar de prijs van sommige iPhone’s met meer dan 20% verlaagd. Ze willen op die manier hun verkopen aanzwengelen in een sputterende economie. Op de websites van JD.com en Suning, twee belangrijke Chinese e-commerceplatformen, is te zien hoe de prijzen van de IPhone 8, 8 Plus en XR, sinds vrijdag meer dan een vijfde goedkoper zijn dan op de officiële Apple website voor China.

De prijsdalingen volgen op een zeldzame omzetwaarschuwing vorige week door Apple. Het bedrijf legde de oorzaak bij de dalende vraag naar iPhone’s vanuit China.

Is de iPhone te duur?

Volgens analisten hebben vooral modellen als de IPhone X het moeilijk vanwege hun hoge prijs in vergelijking met toestellen van Chinese concurrenten als Huawei. 

“In China wordt iPhone XR zowel door de  budgetgerichte als statusbewuste consument genegeerd,” zeggen de analisten. “Een prijs van 945 dollar is voor een aantal Chinese consumenten te duur, hoewel het apparaat minstens 25 procent goedkoper is dan de luxueuzere iPhone XS en XS Max.’

De meeste iPhone’s worden in China verkocht via officiële doorverkoopplatformen, eerder dan via de Apple website zelf. Volgens analisten komen de prijsdalingen er op eigen initiatief van deze doorverkopers. Het gaat om een vrij ongewoon initiatief, omdat de verkoopprijzen normaal in overeenstemming met de lokale Apple-leiding worden gecoördineerd.

De vorige maanden had Apple zelf nog getracht de verkoop aan te zwengelen door iPhone-eigenaars grote kortingen op nieuwe toestellen te beloven in ruil voor hun oude apparaat. De bedragen die daarbij werden beloofd lagen in de Apple-winkels zelfs hoger dan op de Apple-website wordt aangegeven.

China groeivertraging is nu een feit

In China lijkt de economische groeivertraging nu een feit. Nadat vorige week bekend werd dat de autoverkopen op jaarbasis voor het eerst in 20 jaar waren gedaald (-6%), werd maandag aangekondigd dat ook de Chinese export in december 4,4% lager was uitgekomen dan een maand eerder. Ook de import viel terug en eindigde in de laatste maand van het jaar 7,6% lager. Analisten hadden nog op een groei van 5% gerekend. Opmerkelijk daarbij is dat de invoer van ijzererts voor het eerst sinds 2010 een daling liet optekenen. Ook de belangrijkste Chinese beursindex moest het voorbije jaar een verlies van 25 procent  incasseren. Dat is niet onbelangrijk vermits de beurs rekening houdt met toekomstige winsten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20