Chinese btw-fraude: “Internationale too-good-to-be-true-aankopen bevatten mogelijks een frauduleus gegeven”

Chinese btw-fraude ondergraaft de eerlijke concurrentie voor Belgische handelaars. “Er moet een gelijk speelveld komen”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo op Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Danny Van Assche.


Chinese exporteurs worden er door het Europees Openbaar Ministerie van verdacht voor 303 miljoen euro aan btw te hebben ontdoken en 6,6 miljoen euro aan douanerechten. Tijd om aan de alarmbel te trekken, vindt Van Assche.

  • “Wanneer je gaat kopen bij lokale handelaars ben je zeker dat die ook alle regels volgen die in dit land van toepassing zijn. Bij internationale aankopen, zeker wanneer die too good to be true zijn, dan ben je daar niet honderd procent zeker van”, zegt Van Assche.
  • “Veel goedkopere zaken die we vanuit China binnenhalen bevatten vaak of mogelijk een frauduleus gegeven. Dat is tegelijkertijd valse concurrentie ten aanzien van de Belgische handelaars. De overheid moet een gelijk speelveld creëren.”
  • “We hebben alle belang bij open grenzen, maar overal moeten dezelfde spelregels heersen en moeten we op een eerlijke manier kunnen concurreren.”

Gratis retour

  • “Het gratis retourneren is ook iets wat bijzonder nefast is, zowel voor het algemeen beleid, voor het klimaat en voor eerlijke concurrentie.”
  • “Mensen gaan zaken bestellen waar ze eigenlijk niet van overtuigd zijn of ze die willen houden en een soort pashokje thuis organiseren. Laat ons meteen drie of vier maten bestellen in verschillende modellen en misschien houden we er wel één paar van bij’”, illustreert Van Assche.  “Dat is niet goed voor onze mobiliteit en ons klimaat en er ontstaat zo geen extra handel. Bovendien is het voor een normale onderneming onmogelijk om die producten ook gratis terug te nemen.”

(dv)

Meer