Chinese bedrijven zetten opmars in internationale industrie door

Chinese bedrijven zetten hun opmars in de internationale industrie verder door. Dat blijkt uit een rapport van het magazine Forbes over de vijfhonderd ondernemingen met de grootste omzetten ter wereld.

Op dit ogenblik heeft China in die lijst 115 vertegenwoordigers. Dat is een absoluut record. Alleen de Verenigde Staten hebben met 132 noteringen nog een grotere aanwezigheid in de wereldwijde economie. China kon echter al voor het veertiende jaar op rij een stijging in de rangschikking laten optekenen. Rekening houdend met de groei van zijn nationale economie, zou het land volgens een aantal ramingen binnen een periode van drie tot vijf jaar het grootste aantal noteringen kunnen opeisen. De Chinese bedrijven in de lijst zijn vooral actief op het internet, retail, financiën, energie en vastgoed. China’s State Grid staat met een jaaromzet vorig jaar van 315 miljoen dollar op de tweede plaats, gevolgd door de Chinese oliegroep Sinopec, die 268 miljard dollar jaarinkomsten boekte.

Privébedrijven

Het Chinese telecomconcern Huawei steeg bovendien op één jaar tijd van een 129ste naar een 83ste plaats, waarmee het bedrijf de grootste vertegenwoordiger van zijn sector is geworden. Liu Qiao, directeur van de Guanghua School of Management aan de Peking University, stelde dat de grote Chinese bedrijven profiteren van de constante groei van hun nationale economie. Daarnaast wordt ook gewezen op de bloei van Chinese privébedrijven. “Tien Chinese ondernemingen konden voor de eerste keer hun opwachting maken,” merkt de krant China Daily op. “Het grootste deel van die nieuwkomers blijken privébedrijven zoals Alibaba en Tencent. Deze twee bedrijven vormen samen met JD.com en drie Amerikaanse concerns de top van de wereldwijde internetondernemingen.” Hieruit blijkt volgens Bai Ming, onderdirecteur internationaal marktonderzoek bij de Chinese Academy of International Trade and Economic Cooperation, het toenemend belang van China in de nieuwe economische groeimotoren. Het grootste bedrijf van de wereld blijft de Amerikaanse retailer Walmart met een jaaromzet van bijna 486 miljard dollar. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20