Chinese bedrijven die naar het buitenland willen moeten voldoen aan veiligheidsonderzoek China

Vanaf volgende maand zal China van sommige bedrijven eisen dat ze zich laten onderwerpen aan een veiligheidsonderzoek voordat ze kiezen voor een beursnotering in het buitenland. Het gaat dan specifiek over bedrijven die grote hoeveelheden gebruikersgegevens bezitten.

Internetplatforms, die persoonlijke informatie van meer dan 1 miljoen gebruikers bezitten, moeten een netnetwerkbeveiligingstest aanvragen bij de toezichthouders, alvorens een beursgang (IPO) in het buitenland uit te voeren. Het onderzoek valt in lijn met de steeds striktere regelgeving voor de binnenlandse technologiesector.

Het onderzoek, dat de netwerkveiligheid moet controleren, zal op 15 februari worden uitgevoerd door de steeds machtiger wordende Cyberspace Administratie van China (CAC). “De regels zijn gericht op bedrijven die gegevens verwerken die de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen”, stelt de CAC.

Als de toezichthouder vindt dat de gegevensverwerkingsactiviteiten van een bedrijf de nationale veiligheid niet in gevaar brengen, dan kan een beursgang in het buitenland doorgaan.

Veel regels en onzekerheid

Peking heeft het afgelopen jaar een hele reeks nieuwe regels voor de technologiesector ingevoerd om de macht van de reuzen in het land te beteugelen en concurrentieverstorend gedrag uit te roeien. De gebruikersdata zijn een belangrijk aandachtspunt voor de regering. Vorig jaar heeft China zijn eerste grote wet inzake gegevensbescherming aangenomen.

Het land opende vorig jaar ook zijn eerste cyberveiligheidsonderzoek naar de taxi-gigant Didi. Het bedrijf was, tot grote ergernis van de toezichthouders, naar de beurs van de Verenigde Staten getrokken zonder eerst een onderzoek te doorstaan.

In december zei Didi dat het zijn notering aan de New York Stock Exchange zou schrappen en in plaats daarvan een notering in Hongkong zou nastreven.

Hongkong is een populaire bestemming geworden voor Chinese technologie-IPO’s. Dat komt voornamelijk door de toenemende regelgeving en onzekerheid waar Chinese bedrijven die naar een buitenlandse beurs willen trekken, mee te maken krijgen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20