Chinese autoverkoop valt lager uit dan verwacht; vooral commerciële voertuigen getroffen

In China zullen autofabrikanten dit jaar 27 miljoen nieuwe wagens verkopen. Daarmee zal de Chinese autoverkoop tegenover vorig jaar een groei met 3 procent kunnen melden. Dat staat in een rapport van de China Association of Automobile Manufacturers (CAAM). Er wordt echter wel opgemerkt dat de verwachtingen tegenover een eerdere prognose naar beneden dienden te worden bijgesteld.

Die bijstelling moet volgens de Chinese autofederatie worden toegeschreven aan de terugval in de vraag naar commerciële voertuigen, te wijten aan de maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om de verspreiding van het virus Covid-19 onder controle te houden.

Die ingrepen van de overheid hebben immers aanzienlijk op de economie en de automarkt van het land gewogen. In december was voor dit jaar nog een verkoop van 27,5 miljoen wagens voorspeld. Dat zou tegenover vorig jaar een groei met 5,4 procent hebben betekend.

Bedrijfsvoertuigen

De Chinese autofederatie merkt op dat de markt van de bedrijfsvoertuigen – zoals autobussen en vrachtwagens – door de zwakkere vraag dit jaar een verkoop van 4 miljoen voertuigen mag verwachten. Dat betekent een daling met 16 procent tegenover vorig jaar. De verkoop van personenwagens zou daarentegen een stijging met 7 procent laten optekenen.

De groei op de totale Chinese automarkt betekent ook wel een vertraging tegenover vorig jaar, toen de verkoop nog een stijging met 4,4 procent liet optekenen. Twee jaar geleden moest nog een inkrimping met 1,9 procent worden gemeld.

De Chinese autosector is de voorbije maanden zwaar geraakt door de inspanningen van de autoriteiten om de coronapandemie te bedwingen. Daarbij werden geregeld grote delen van het land, waaronder de belangrijke metropool Shanghai, aan een strikte lockdown onderworpen.

De Chinese overheid heeft anderzijds initiatieven genomen om de vraag op de automarkt te stimuleren. Daarbij werd onder meer de aankoopbelasting voor auto’s met een prijs van minder dan 300.000 yuan (45.000 dollar) en motoren met een cilinderinhoud van maximaal twee liter, tot 5 procent gehalveerd.

Een aanzienlijk deel van de stimulansen was gericht op de verkoop van wagens met een duurzame aandrijving. De voorbije twee maanden begonnen een aantal lokale overheden ook subsidies te voorzien voor chauffeurs die hun auto met verbrandingsmotor inruilden tegen een elektrische wagen. Tevens werden in een reeks steden de quota voor het autobezit opgevoerd.

Daardoor kon de Chinese autoverkoop in juni, na vier maanden achteruitgang, opnieuw een groei aanknopen. In China werden vorige maand 2,5 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 23,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegenover de maand mei van dit jaar was er sprake van een groei met 34,4 procent. 

Logistiek en infrastructuur

De verkoop van wagens met een duurzame aandrijving liet tegenover de maand juni van vorig jaar een toename met 129,2 procent registreren. Voor het hele jaar wordt op deze markt een verkoop van ongeveer 5,5 miljoen exemplaren in het vooruitzicht gesteld.

Dat zou tegenover vorig jaar een stijging met ruim 56 procent betekenen. Vorig jaar had de verkoop van wagens met een duurzame aandrijving in China een groei met 47 procent laten optekenen.

Op de verkoop van commerciële voertuigen hebben de incentives van de overheid weinig invloed gehad. Die sector moest immers wachten op de heropleving van de activiteit in de logistiek en infrastructuur, die een grotere steun van de overheid nodig hadden.

Ondanks de positieve ontwikkelingen tijdens de maand juni, moet volgens de Chinese autofederatie echter wel met een eventuele nieuwe terugval rekening worden gehouden. Daarbij wordt gewezen op een dreigende verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus, waardoor nieuwe beperkingen zouden kunnen worden opgelegd.

Verder wordt gewaarschuwd voor bijkomende uitdagingen, zoals de aanhoudende tekorten aan halfgeleiders en de stijgende kosten voor grondstoffen, onder meer voor de batterijen van elektrische wagens.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20