Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Chinees-Amerikaanse wrijvingen knijpen investeringsstromen tussen beide landen langzaam dicht

Logo Business AM
Economie

18/09/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Universal Music, dit jaar de grootste Chinese investerng in de Verenigde Staten. - Lev Radin/Pacific Press/Shutterstock

De stroom investeringen tussen de Verenigde Staten en China bereikte tijdens de eerste helft van dit jaar een niveau van 10,9 miljard dollar. Dat was 16,2 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Dat staat in een rapport van het studiebureau Rhodium Group en het Amerikaanse National Committee on United States-China Relations. Met dat bedrag zijn de investeringen tussen beide landen teruggezakt tot het laagste niveau in bijna tien jaar.

Het probleem moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de impact van de toenemende spanningen tussen beide landen. Daarnaast wordt tevens gewezen naar de invloed van de uitbraak van de coronapandemie.

Geen herstel

De investeringen tussen de Verenigde Staten en China hebben de voorbije jaren een opmerkelijke terugval gekend. Drie en vier jaar geleden werd telkens een piekniveau van bijna 40 miljard dollar opgetekend.

‘Het is onwaarschijnlijk dat de activiteit zich dit jaar nog zal herstellen,’ aldus het rapport. ‘Daarin zal ook de uitkomst van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten weinig verandering brengen. De fundamentele bezorgdheid over Chinese investeringen in geavanceerde technologie en kritieke infrastructuur zal niet afnemen.’

Verwijzend naar nationale veiligheidsrisico’s die door Chinese technologiebedrijven zouden kunnen worden veroorzaakt, heeft de Amerikaanse president Donald Trump de sancties tegenover ondernemingen uit het Aziatische land gevoelig opgedreven.

‘Daarbij werd het telecomconcern Huawei Technologies op een zwarte lijst geplaatst. Er werd gedreigd met een soortgelijke actie tegen Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). ByteDance kreeg de opdracht om de Amerikaanse activiteiten van zijn videoplatform TikTok af te stoten.

Universal Music

‘Er is sprake van een toenemend ongemak over de Amerikaans-Chinese technologie-integratie,’ betoogt het rapport. ‘Hierdoor kunnen tal van andere bedrijven tot desinvesteringen gedwongen worden. Dat geldt zowel voor Chinese bedrijven die in de Verenigde Staten actief zijn als voor Amerikaanse ondernemingen die in China een aanwezigheid hebben opgebouwd.’

Amerikaanse bedrijven hebben in China tijdens de eerste helft van dit jaar 4,1 miljard dollar geïnvesteerd. Dat is een daling met 31 procent tegenover de eerste zes maanden vorig jaar.

De investeringen van Chinese bedrijven in de Verenigde Staten namen daarentegen met 38 procent toe tot 4,7 miljard dollar. Die toename was echter aan één enkele transactie te danken. Een consortium rond het Chinese Tencent Music kocht in maart voor 3,4 miljard dollar een minderheidsbelang in de Amerikaanse groep Universal Music.

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks