China verbiedt buitenlandse bedrijven om digitale wegenkaarten voor zelfrijdende wagens te produceren

In China zal geen zelfrijdende wagen met digitale wegenkaarten van buitenlandse leveranciers mogen worden geproduceerd. De sector zal wellicht exclusief door binnenlandse technologie worden bevoorraad. Dat meldt Charles Clover, correspondent van de Britse zakenkrant Financial Times in Peking.

Volgens Clover vreest de Chinese overheid dat de geïmporteerde technologie voor spionage door buitenlandse partijen zou kunnen worden gebruikt. Dat leidt de correspondent af uit de restricties die door de lokale autoriteiten worden opgelegd aan het gebruik van auto’s met gesofisticeerde camera’s en satellietnavigatie. “De restricties blijken alleen opgelegd te worden aan buitenlandse autobouwers,” zegt Charles Clover. Hij verwijst ook naar Robin Zhu, een analist van consulent Bernstein in Hongkong. Volgens Zhu is het geen verrassing, maar wel verontrustend, dat China van de autonome auto een politiek item wil maken en lokale partijen voorrang wil verlenen. Ook woordvoerders van buitenlandse autobouwers getuigen moeilijkheden te ervaren om de automatiserings-technologieën in China te gebruiken. De constructeurs getuigen dat de Chinese autoriteiten in hun motivaties verwijzen naar de bescherming van de nationale veiligheid.

Nationale veiligheid

De Chinese autoriteiten maakten eerder al duidelijk dat verfijnde kaarten voor satellietnavigatie uitsluitend door binnenlandse ondernemingen mogen worden geproduceerd. “De restricties die in praktijk worden opgelegd, lijken echter de hele sector van het autonome autovervoer aan de regels van de nationale veiligheid te onderwerpen,” aldus de Financial Times. “Zelfrijdende auto’s maken gebruik van camera’s, geavanceerde sensoren en accurate satellietnavigatie om hun bestemmingen te bereiken en obstakels te vermijden. De Chinese overheid lijkt echter te vrezen dat diezelfde technologieën voor spionage zouden kunnen worden gebruikt. Chinese bedrijven getuigen niet aan dergelijke beperkingen te zijn onderworpen.” Autotechnologie vormt één van de speerpunten van het nieuwe industriële beleid dat China tegen het midden volgend decennium wil uitbouwen. Daarbij zou de markt voor geavanceerde camera’s voor zelfrijdende wagens voor 80 procent in handen moeten zijn van binnenlandse bedrijven. Een gelijkaardige doelstelling wordt ook voorzien voor radar. Tegen eind volgend decennium zou bovendien de Chinese markt voor satellietnavigatie volledig in handen van lokale ondernemingen moeten zijn. De Chinese regering heeft laten verstaan dat in februari volgend jaar gestart zou kunnen worden met testritten van volledig autonome wagens op de openbare weg. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20