Chinese huishoudens sparen recordbedrag van 2,6 biljoen dollar op

De Chinese bevolking was lang verplicht om thuis te blijven door het zerocovidbeleid en zette vorig jaar zelfs een derde van zijn totale inkomen opzij.

Waarom is dit belangrijk?

China staat op het punt om de komende jaren de grootste economie ter wereld te worden. Het land is verweven in tal van wereldwijde aanvoerketens en een van Europa’s belangrijkste handelspartners. Dat zorgt ervoor dat zodra iets een noemenswaardige impact maakt op de Chinese economie, dit tot bij ons voelbaar kan zijn.

In het nieuws: Samen deponeerden de huishoudens volgens Bloomberg 17,8 biljoen yuan – omgerekend 2,6 biljoen dollar – in de banken. Dat is extreem veel, zelfs voor een groeiende economische grootmacht.

  • Voor de pandemie potten de huishoudens ongeveer 17 procent van hun inkomen op, maar werd er ook meer uitgegeven aan het opkopen van vastgoed. De gemiddelde Chinees heeft blijkbaar geen zin meer in vastgoed en zet dat vrijgekomen budget op een bankrekening.
  • Vorig najaar kondigde de Chinese overheid aan om het zerocovidbeleid op te doeken. Na drie jaar liggen de covidrestricties en vele lockdowns voor de Chinese bevolking eindelijk achter de rug. In die tijd spaarden de Chinezen zodanig veel – een ontzagwekkend extra bedrag van 827 miljard dollar – dat investeerders zich afvragen of ze aan ‘revenge spending’ zullen doen of het geld aan de kant laten staan.
  • Geïnteresseerde investeerders hopen op de eerste uitkomst en willen niet de bus missen om mee te genieten van al dat opgespaarde spaargeld. Toch wordt ervan uitgegaan dat de Chinese bevolking eerder voorzichtig zal optreden en dat de onzekerheid op de markt nog wat aanhoudt. Al zet de Chinese overheid toch sterk in op het bevorderen van de consumptie en investeren. In 2022 bleek nog dat de economie maar met 3 procent groeide, het laagste cijfer in decennia.
  • Er wordt ook afgevraagd of er weer meer geld naar vastgoed zal vloeien nu Beijing enkele financieel ondersteunende maatregelen nam in een poging om de onzekerheid in die sector zeg te nemen.

(fjc)

Meer