China plaatst miljoenenstad in lockdown na 99 vastgestelde coronabesmettingen

China is intussen bekend voor zijn enorm strenge aanpak van de coronacrisis. Zo deinst het land er niet voor terug om wijken of zelfs volledige steden in lockdown te plaatsen als er coronabesmettingen worden ontdekt. Dat is hetgeen dat de Chinese overheid dit weekend heeft gedaan, nadat het 99 coronabesmettingen heeft ontdekt in Baise (provincie Guangxi).

De zuidwestelijke Chinese stad Baise, niet zo ver van Vietnam, telt zo’n 3,6 miljoen inwoners. De 99 binnenlandse besmettingen die afgelopen weekend zijn ontdekt, vallen in die context dan ook mee. Ter vergelijking: in ons land werden tussen 28 januari en 3 februari gemiddeld 31.548 besmettingen per dag geregistreerd.

Essentiële verplaatsingen

Dat neemt niet weg dat China alsnog streng optreedt om een verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen. De autoriteiten hebben de inwoners bevolen om vanaf maandag thuis te blijven en onnodige verplaatsingen te vermijden, meldt het persagentschap Reuters.

“De bewoners moeten binnen blijven. Ze mogen hun huis enkel verlaten om aan hun basisbehoeften te voldoen of als ze een coronatest wensen af te leggen. We manen iedereen ook aan om zoveel mogelijk een beroep te doen op leveringen aan huis”, liet de lokale overheid weten via de staatstelevisie.

Ook zijn niet-essentiële bedrijven, het openbaar vervoer en de lessen op school opgeschort. Essentiële werknemers zullen speciale passen nodig hebben om zich binnen Baise te kunnen verplaatsen.

Extra druk

De druk om streng op te treden is overigens toegenomen nu de Olympische Winterspelen aan de gang zijn in Peking. Het sportevenement loopt nog tot 20 februari. Tientallen atleten hebben intussen positief getest en zijn in quarantaine geplaatst.

De 25-jarige Belgische skeletoni Kim Meylemans heeft vorige week de strenge Chinese aanpak aan de lijve mogen ondervinden. Onze landgenote moest ondanks drie negatieve PCR-testen opnieuw in quarantaine van de Chinese autoriteiten. Intussen is ze wel overgeplaatst naar het Olympisch dorp, waar ze een eigen kamer heeft gekregen.

Daarenboven zijn er nu veel Chinezen die reizen naar aanleiding van het Chinees Nieuwjaar. Daardoor neemt het risico dat het aantal besmettingen stijgt toe.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20