Waarom zullen Chinezen voortaan langer moeten werken voor hun pensioen?

China kampt met een krimpende bevolkingsgroei en ziet zich genoodzaakt om voor het eerst de pensioenleeftijd te verhogen.

Waarom is dit belangrijk?

De Aziatische grootmacht is goed op weg om ’s werelds grootste economie te worden. Het zou daarmee zijn tegenstander, de Verenigde Staten, van de troon stoten. Alleen heeft het daarvoor een actieve beroepsbevolking voor nodig. In de realiteit kampt China met een krimpende bevolkingsgroei, wat een negatieve impact op de economie kan hebben. Een slecht draaiende Chinese economie is globaal voelbaar, zo bewees de coronapandemie al toen China in lockdown ging.

In het nieuws: China is van plan om de gewettigde pensioenleeftijd gefaseerd op te trekken in de strijd tegen de snel verouderende bevolking. Het huidige systeem is onhoudbaar.

  • Wie bijna op pensioen ging, zal die maar voor een paar maanden moeten uitstellen. Jongere mensen zullen meerdere jaren extra moeten werken. Zo schrijft Reuters.
  • De gewettigde pensioenleeftijd in China is een van de laagste in de wereld. Mannen kunnen er ophouden met werken zodra ze 60 jaar zijn. De leeftijd voo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20