NSA heeft meer dan 10.000 “vicieuze” cyberaanvallen uitgevoerd op Chinese doelwitten, meent Peking

De Chinese regering heeft de National Security Agency (NSA), de beruchte Amerikaanse inlichtingendienst die in opspraak kwam nadat het onder andere Europese politici bespioneerde, ervan beschuldigd duizenden cyberaanvallen te hebben uitgevoerd. Er zou op die manier meer dan 140 gigabyte aan data zijn verzameld, die volgens de Chinese regering van “grote waarde” waren.

China beschuldigt de inlichtingendienst er onder andere van een door de overheid gefinancierde universiteit te hebben gehackt, waar onderzoek wordt gedaan naar de ruimtevaart. Het gaat om de Noordwestelijke Polytechnische Universiteit in Xi’an, in de provincie Shaanxi. De aanval zou al in juni zijn uitgevoerd. Uit onderzoek door de Chinese waakhond voor cyberveiligheid (CNCERT) bleek dat de NSA de boosdoener zou zijn.

Volgens China zou de NSA de voorbije jaren bovendien meer dan 10.000 “vicieuze” cyberaanvallen hebben uitgevoerd op Chinese doelwitten, waarbij meer dan 140 gigabyte aan belangrijke data werd verzameld. Het nieuws werd bericht door zowel de Chinese staatsomroep als de staatskrant Global Times

Kort nadat het nieuws werd bekendgemaakt, werd dit het meest gelezen onderwerp op Chinese sociale media. Het werd meer dan 210 miljoen keer bekeken op Weibo, het grootste socialmediaplatform van het land.

Snowden

Het is de zoveelste keer dat China de VS ervan beschuldigt cyberaanvallen uit te voeren. Daarbij wijst het ook steeds meer met de vinger naar specifieke Amerikaanse instanties. In het verleden noemde het de VS al een “keizerrijk van hackers” en verwees het naar Edward Snowden, de voormalige werknemer van de NSA die in 2013 geheime documenten over spionageactiviteiten lekte aan de pers. 

Maar de VS zelf beschuldigt China al langer van hetzelfde. Het land zou in 2021 bijvoorbeeld een grootschalige aanval hebben uitgevoerd, waarbij tienduizenden bedrijven wereldwijd werden getroffen. Recenter heeft de FBI, de binnenlandse inlichtingendienst van het land, westerse bedrijven nog gewaarschuwd dat China massaal hacks zou uitvoeren om intellectuele eigendommen te stelen. Dat zou het doen om de bovenhand te krijgen in een aantal industrieën. 

Dat alles is opvallend, want beide landen kwamen in 2015 overeen dat de wederzijdse diefstal van intellectuele eigendommen en handelsgeheimen niet getolereerd zal worden. Die afspraak lijkt nu door beide landen steeds minder te worden opgevolgd.

(evb)

Meer