China legt monsterboete op aan taxi-app Didi

De Chinese autoriteit voor cybersecurity heeft vandaag een boete van 8,026 miljard yuan (1,17 miljard euro) opgelegd aan taxi-app Didi Global. Het is het schijnbare slot van een jaar durend onderzoek waarbij het bedrijf werd verhinderd nieuwe gebruikers toe te voegen.

Waarom is dit belangrijk?

Didi was als Chinees antwoord op Uber de grootste speler op de taximarkt van de op een na grootste economie ter wereld. De Chinese Communistische Partij (CCP) lijkt de techreuzen van het Aziatische land echter duidelijk te willen maken wie de touwtjes in handen heeft in China.

De Chinese toezichthouder CAC (Cyberspace Administration of China) liet vorig jaar weten dat het een onderzoek was gestart naar de cyberveiligheid bij Didi. Volgens de financiële nieuwssite Bloomberg ontdekte de toezichthouder “serieuze” schendingen bij het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie van gebruikers. Daarom besliste de CAC om de Chinese taxi-app uit de grote app-stores te weren.

Het onderzoek werd enkele dagen na de Amerikaanse beursgang van de taxirittendienst aangekondigd. De timing van de aankondiging is alvast opmerkelijk, want waarom kon Peking het onderzoek niet enkele dagen voor de beursgang aankondigen?

Nog geen zes maanden later zei het bedrijf dat het zijn notering aan de NYSE zou schrappen en plannen zou maken voor een notering in Hongkong.

Ook directieleden beboet

Nu heeft de waakhond dus besloten dat het bedrijf de Chinese wetten voor netwerkbeveiliging, gegevensbeveiliging en bescherming van persoonlijke informatie heeft overtreden.

De administratie heeft ook twee directieleden van Didi elk een boete van 1 miljoen yuan (145.000 euro) opgelegd.

In de aankondiging van de autoriteit werd niet gezegd of de boete betekende dat Didi binnenkort nieuwe gebruikers zou kunnen toevoegen of zijn aanwezigheid op app stores in China zou kunnen herstellen.

Didi verklaarde online dat het de beslissing aanvaardde, bericht het zakenmedium CNBC. Kon het iets anders?

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20