China keurt vierde vaccin goed voor gebruik

China heeft een nieuw Covid-19-vaccin, ontwikkeld door onder meer het Chinese Centrum voor Ziektebeheersing zelf, goedgekeurd voor gebruik in noodsituaties.

Gao Fu, het hoofd van China’s Centrum voor Ziektebeheersing, leidde de ontwikkeling van het nieuwe vaccin dat vorige week door regulatoren werd goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen. Dat meldt de in Beijing gevestigde Chinese Academie van Wetenschappen. 

De nationale academie ontwikkelde het vaccin samen met het farmabedrijf Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical. Het team rondde afgelopen oktober de fase-1- en fase-2-studies af en voert momenteel de laatste fase uit in Oezbekistan, Pakistan en Indonesië. Intussen heeft China het vaccin goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen. Ook in Oezbekistan is het vaccin begin deze maand goedgekeurd. 

Geen gegevens

Het zogeheten ‘subunit eiwitvaccin’ is vergelijkbaar met een aantal van de andere vaccins die wereldwijd zijn goedgekeurd, zoals dat van Novavax. Dergelijke vaccins bestaan uit specifieke viruseiwitten die, eenmaal in het lichaam, een immuunrespons veroorzaken. 

Over de werkzaamheid en de veiligheid van het nieuwe Chinese vaccin is echter nog niets bekend. De gegevens zijn niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en hebben dus nog geen serieuze kwaliteitscontrole doorstaan door collega-wetenschappers. Een woordvoerder van Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical zei dat de gegevens op dit moment niet konden worden gedeeld, maar dat het bedrijf actief bezig was de informatie aan de gezondheidsautoriteiten te verstrekken.

40% gevaccineerd tegen juni

Het vaccinatieprogramma in China, met een bevolking meer dan 1,3 miljard mensen, verloopt traag ondanks dat het land nu in totaal vier vaccins heeft goedgekeurd. Volgens de laatste cijfers, die de regering maandag tijdens een persconferentie in Peking bekendmaakte, heeft het land 64,98 miljoen doses vaccins toegediend.

Begin deze maand maakte de staatsmedia bekend dat China tegen juni 40 procent van zijn bevolking gevaccineerd wil hebben tegen het coronavirus. Tegen het einde van het jaar zou 80 procent van de ruim 1,3 miljard Chinezen beschermd moeten zijn. Volgens experts ligt de vaccinatiegraad in het land laag omdat het virus er grotendeels onder controle is.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20