Chinese dreiging spoort Japan en Duitsland aan tot nauwere samenwerking

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bezocht het voorbije weekend de Japanse premier Fumio Kishida in Tokio om samen een sterker front te vormen tegen China.

Waarom is dit belangrijk?

Duitsland en Japan zaten samen om hun afhankelijkheid van China op vlak van handel af te bouwen. China, de tweede grootste wereldeconomie, domineert de maakindustrie en heeft veel invloed op de wereldwijde productieketens. Om minder afhankelijk te zijn van China, dat zich ook agressiever opstelt op het globale toneel, rekenen Japan en Duitsland nu op wederzijdse samenwerking.

De essentie: Beide landen willen meer samenwerken op vlak van klimaat en defensie, alsook hun afhankelijkheid van China in strategische markten afbouwen.

  • Beide landen willen een legaal kader oprichten om samen te werken op vlak van defensie en veiligheid. Binnenkort zou daarom een Duitse fregat Japan bezoeken. Zo schrijft Bloomberg.
  • Als ontwikkelde economieën hebben Japan en Duitsland nood aan strategische grondstoffen en metalen voor hun industrieën en de uitbouw van schone technologieën voor de groene transitie. In plaats van te rekenen op de aanvoer uit China – dat aanzienlijk de markt domineert – bespraken ze de mogelijk voor een gezamenlijke inkoop met hun bedrijven.
  • Japan maakt er een speerpunt van om de economische belangen veilig te stellen. De eilandstaat stelde zelfs een minister aan dat zich uitsluitend moet bezighouden met het verzekeren van strategische producten in de aanvoerlijnen.
    • Zo besloot Japan om de financiering van het Australische bedrijf Lynas Rare Earths op te schalen zodat er minder geleund moet worden op Chinese aanvoer van belangrijke metalen.

Duitse standpunt

  • Duitsland werkt momenteel een nieuw nationaal veiligheidsstrategie af waarin de economische weerbaarheid een belangrijke plaats inneemt. De afhankelijkheid van de Duitse economie aan China komt daarbij aan bod.
  • Scholz heeft herhaaldelijk de wens geuit om meer afstand te nemen van China en diens invloed. De bondskanselier wil geen volledige ontkoppeling van China, maar bedrijven moeten meer inzetten op het diversifiëren van hun aanvoerketens en handelsrelaties.
  • De Duitse industrie bevat veel autobouwers en belangrijke technologiebedrijven die rekenen op toegang tot belangrijke metalen en grondstoffen zoals lithium en kobalt die nodig zijn voor batterijen.
  • Het was een bijzondere ontmoeting tussen Duitsland en Japan. Niet alleen de staatsleiders zaten samen, ook de ministers voor Defensie, Economie, Financiën, Mobiliteit en Buitenlandse Zaken waren aanwezig.
    • Scholz bezocht Japan voor de tweede keer in een jaar tijd. Halverwege mei zal hij ook aanwezig zijn in Hiroshima voor een top van de G7, waar dezelfde onderwerpen ook aan bod zullen komen.
    • Ter vergelijking: Merkel bezocht Japan in haar termijn van zestien jaar slechts drie keer. Zo valt duidelijk op hoezeer Duitsland zijn focus heeft verlegd.
Kishida en Scholz met hun ministers aan hun zijde (Foto: Kay Nietfeld via Getty Images)
Meer