China is een kampioen in de verkoop van elektrische wagens… maar de kwaliteit laat te wensen over

Steeds vaker hekelen de Chinese media de inferieure kwaliteit van de elektrische wagens die het land produceert. Een recente enquête bracht zelfs aan het licht dat 70 procent van de eigenaars van auto’s met een natuurlijke krachtbron zich zijn aankoop beklaagde. Voor China, dat de sector van elektrische wagens wereldwijd hoopt te kunnen domineren, zou dit een waarschuwing moeten zijn. Dat zegt Adam Minter, columnist van het persbureau Bloomberg.

Minter benadrukt dat de keuze van de Chinese overheid voor kwantiteit boven kwaliteit niet houdbaar is. Indien China de machtsstrijd over de elektrische auto wil winnen, zal het land zich volgens de columnist op de bekommernissen van de bestuurders moeten focussen.

Overheidssteun

“Al meer dan een decennium steunt China de ontwikkeling van elektrische wagens,” betoogt Minter. “De sector kreeg echter nieuwe impulsen door de introductie van een nieuwe industriële strategie in het midden van dit decennium. Sindsdien heeft de Chinese regering een reeks beleidslijnen geïmplementeerd om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren.”

“Er gaat overheidssteun naar onderzoek en ontwikkeling van alternatieve krachtbronnen. Daarnaast legt het land importtarieven op aan buitenlandse concurrenten. Anderzijds haalt China technologische ontwikkelingen uit joint-ventures met buitenlandse partners. Bovendien zijn er incentives om elektrische auto’s, ongeacht de vraag, te produceren.”

Minter herinnert er daarbij ook aan dat verschillende steden het aantal vergunningen voor nieuwe auto’s op fossiele brandstoffen beperkt. “Dat dwingt chauffeurs feitelijk om elektrische modellen te kopen,” zegt hij. “De resultaten waren voorspelbaar. Vorig jaar verkochten Chinese fabrikanten ruim 1,25 miljoen elektrische auto’s. Dat is bijna 62 procent meer dan het jaar voordien.”

“Het land is dan ook goed op weg om de verkoop van auto’s met een alternatieve krachtbron tegen eind dit decennium – zoals gepland – tot 2 miljoen exemplaren per jaar te verhogen. Meer dan de helft van de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s is in China gesitueerd.”

“Kwantiteit kan echter niet verdoezelen dat de sector met belangrijke problemen worstelt,” waarschuwt de columnist. “Chinese constructeurs van elektrische wagens moesten vorig jaar 135.700 exemplaren terugroepen. Dit jaar zijn ook al 23.458 auto’s voor aanpassingen naar de fabrikanten teruggekeerd.”

“Batterijen zorgen voor de grootste problemen. Sommige leveren niet de beloofde prestaties. Andere raken onaanvaardbaar snel uitgeput. Nog een deel blijkt gevaarlijk warm te worden. Vorig jaar bleken in China meer dan veertig elektrische auto’s spontaan in brand gevlogen te zijn. Defecte motoren en transmissies zijn een ander knelpunt. Vele verspreiden ook een onaangename geur, waardoor Chinese consumenten bijzonder gevoelig zijn.”

Goedkoop

“Zoals bij elke nieuwe technologie zijn er kinderziektes te verwachten,” erkent Minter. “Maar de Chinese aanpak heeft het probleem duidelijk verergerd. Volgens schattingen telt de Chinese markt voor auto’s met alternatieve krachtbronnen liefst vijfhonderd startups. Maar de meeste hebben terzake weinig of geen ervaring. Lage prijzen blijken bovendien de belangrijkste strategie om overeind te blijven. Beperkingen op de import verhinderen een groot deel van de buitenlandse concurrentie. Daardoor blijven de lagere marktsegmenten nagenoeg exclusief in Chinese handen.”

“Gelukkig heeft de Chinese regering onlangs stappen genomen om de subsidies voor goedkopere auto’s te stoppen,” geeft de columnist toe. “Er zijn ook beperkingen opgelegd aan de extra productiecapaciteit. Daardoor is de bouw sterker bij de ervaren fabrikanten geconcentreerd. Om het vertrouwen van Chinese consumenten te herstellen, zullen echter vooral nieuwe beleidsregels en normen nodig zijn.”

“Degelijke certificaten moeten de klant van de kwaliteit en de veiligheid van de technologie overtuigen. Maar vooral moet de Chinese regering de ondersteuning van de industrie verminderen. Op die manier kunnen de autofabrikanten, zoals elders in de wereld, op kwaliteit concurreren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20