Chinese industriële productie groeide in voorbije twee decennia zes keer zo snel als in VS

Volgens berichtgeving van Trading Platforms groeide de Chinese industriële productie de voorbije twee decennia met maar liefst 322 procent. Dat is zes keer zo snel als in de Verenigde Staten.

Volgens Trading Platforms heeft de Aziatische reus sinds het begin van de eeuw zijn aandeel in de wereldwijde productie van goederen vertienvoudigd, van 3 procent in het jaar 2000 naar zo’n 30 procent twee decennia later. China heeft in die tijd andere industriële zwaargewichten zwaar overtroffen: de groei was er beduidend sneller dan in landen als Duitsland, Japan en Zuid-Korea. 

Zo’n decennium geleden overtrof het zelfs de VS, tot dan toe de grootste wereldwijde fabrikant van goederen. Het wereldwijde aandeel van de VS is volgens Statista met 6 punten gedaald, van 23 procent naar 17 procent. Dat betekent dat het Chinese aandeel nu bijna dubbel zo groot is als dat van de VS. Desalniettemin is de Amerikaanse productie ook gestegen. Sinds het begin van de eeuw kon een verhoging van 50 procent worden opgetekend. 

Hoewel de Chinese economische motor de voorbije jaren wordt verstikt door onder andere een draconisch “Zero COVID”-beleid, een in elkaar tuimelende vastgoedmarkt en een harde aanpak van technologiebedrijven, is de groei van de industrie de voorbije decennia toch nog altijd verbijsterend. 

Maar het is juist door die enorme groei, dat de hele wereld economisch in de problemen komt wanneer China het minder goed doet. Een groot aantal bedrijven rond de wereld is immers sterk afhankelijk geworden van Chinese industriële producten. Wanneer fabrieken of zelfs hele steden in het land op slot en grendel gaan door lockdowns, is dat ook buiten het land dus voelbaar. 

Opkomende uitdager India

Hoewel de Chinese productie nu veruit op de eerste plaats staat, is buurland India stilaan ook aan het opkomen. De groei verloopt daar zelfs nog sneller dan in China. De industriële productie steeg er in de voorbije twee decennia immers met maar liefst 467 procent. 

India is nu de zesde grootste producent van goederen in de wereld. Volgens Trading Platforms kan die groei in de toekomst verder toenemen. India is momenteel een van de snelst groeiende economieën in de wereld. Veelbetekenend is dat techreus Apple een deel van zijn productie naar India verhuist.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20