Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

China hoopt vaping onder controle te kunnen houden

Logo Business AM
Economie

24/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

China is van plan om het gebruik van elektronische sigaretten te reguleren. Daarmee hoopt de Chinese overheid een nieuwe golf van verslaving te kunnen afwentelen. Dat heeft Mao Qunan, hoofd van de Chinese National Health Commission (NHC) gezegd. China heeft al de grootste rokerspopulatie van de hele wereld. Volgens ramingen heeft de Chinese tabaksverkoop meer dan driehonderd miljoen klanten. Dat cijfer vertegenwoordigt bijna een derde van de wereldwijde rokerspopulatie.

In de Verenigde Staten en andere delen van de wereld is het gebruik van de e-sigaret al sterk gegroeid, maar in China moet deze trend nog echt op gang komen.

Nicotine

“Er moet een sterk toezicht komen op het gebruik van de elektronische sigaret,” benadrukt Mao Qunan. “Samen met andere overheidsdiensten zoeken wij op welke manier dat toezicht optimaal kan worden georganiseerd.” In het algemeen erkennen experts dat vaping – het gebruik van de e-sigaret – veiliger is dan het traditionele roken. Bij de verbranding van tabak komen immers ongeveer zevenduizend chemische producten vrij.

Ook de vloeistoffen in de elektronische sigaret bevatten echter nicotine. Bewezen is dat die stof een sterk verslavende werking heeft. De Chinese autoriteiten vrezen, net zoals collega’s elders in de wereld, dat vaping dan ook een opstap naar de traditionele sigaret zou kunnen zijn.

“Heel wat onderzoeken hebben uitgewezen dat vaping adolescenten uiteindelijk tot de consumptie van tabak kan aanzetten,” zegt Mao Qunan. “China wil de tabaksconsumptie bestrijden. We moeten dan ook ten sterkste beletten dat jongeren sigaretten zouden proberen.”

Budgetten

Een striktere aanpak van het rookgedrag kan echter ook in China belangrijke budgettaire consequenties hebben. De Chinese tabaksmarkt wordt immers geleid door een staatsmonopolie. Dat levert de overheid gigantische inkomsten op. Vorig jaar zou tabak de Chinese overheid ongeveer 1 biljoen yuan (145 miljard dollar) aan belastingen en winsten hebben opgeleverd. 

Dat vertegenwoordigt meer dan 5 procent van de totale inkomsten van de Chinese centrale overheid. De Chinese tabaksregulator deelt zelfs kantoren en kaderleden met het staatsbedrijf China National Tobacco Corp, veruit de grootste producent van sigaretten ter wereld.

Ook elders in de wereld zijn al acties ondernomen om de mogelijke gevaren van vaping aan te pakken. San Francisco werd in juni de eerste grote stad van de Verenigde Staten die de verkoop en productie van e-sigaretten effectief verbood. Ook Singapore heeft de e-sigaret verbannen. Een aantal andere landen hebben beperkende maatregelen genomen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks