China blijft Litouwen viseren: nu boycot op melk en rundsvlees

China heeft de invoer van Litouws rundsvlees, zuivelproducten en bier stopgezet. Het is de zoveelste economische boycot als gevolg van de goede relaties tussen Litouwen en Taiwan.

De Chinese General Administration of Customs, of algemene douanedienst, zou  de invoer van de voedingsproducten opgeschort wegens een “gebrek aan documentatie”.

De douanedienst zou gewoonlijk de invoer van vlees tegenhouden wanneer er uitbraken van dierenziekten gemeld worden. Maar Litouwen heeft de laatste tijd zulke meldingen niet gemaakt. In 2021 zou China nog 775 ton Litouws rundsvlees geïmporteerd hebben.

De Baltische staat onderhoudt ook goede diplomatische en handelsrelaties met Taiwan. Recent werd zelfs een (de facto) Taiwanese ambassade geopend in Vilnius. Dat pikt China niet. Het land boycot daarom al maanden de import van Litouwse producten.

In december 2021 daalde de Litouwse uitvoer naar China ten opzichte met het een jaar eerder met 91 procent, volgens de EU.

“In strijd met WTO-regels”

In januari spande de EU een zaak aan tegen China bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De EU beschuldigt China van discriminerende handelsprakijken ten aanzien van Litouwen, die bovendien ook de interne markt van de EU treffen.

“Laat ik beginnen met te zeggen dat de betrokkenheid van de EU bij China een feit blijft. China is onze belangrijkste handelspartner”, zei Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis toen in een statement.

“Onze relatie vereist echter wederzijds respect. We moeten over moeilijke kwesties kunnen praten. En samenwerken om ze op te lossen. Begin december heeft China dwangmaatregelen ingesteld tegen de Litouwse export en tegen de export van EU-producten met Litouwse ingrediënten”, aldus Dombrovskis. “China snijdt ook in zijn export naar Litouwen. Wij zijn van mening dat de toegepaste praktijken in dit geval in strijd zijn met de WTO-regels.”

Onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben al laten weten dat ze de handelszaak van de EU tegen China steunen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20