Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

China duwt ook Europese beurzen stevig in het rood

Logo Business AM
Markten

22/05/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Zuma Press

De Europese beurzen gaan allemaal zo’n 1 procent lager bij de openingsbel. De Brusselse Bel20 staat rond 10 uur 1,4 procent in het rood. De Londense beurs doet het met 1,8 procent verlies het slechtst. De verliezers zijn de bedrijven met veel inkomsten uit China.

Nadat eerder de Aziatische beurzen al onderuit gingen, zien we in Europa hetzelfde gebeuren. De brede Europese index Stoxx600 staat rond 10 uur 1,3 procent lager, de rest van de beurzen noteert ook rond dat percentage.

In Brussel zijn de bierbrouwer AB InBev, de verzekeraar Ageas en de chemiegroep Solvay bij de slechtst presterende aandelen. Die bedrijven hebben één ding gemeen: ze halen een groot deel van hun inkomsten uit China.

AB InBev bracht vorig jaar zijn Chinese dochter Budweiser Brewing nog naar de beurs van Hongkong. Die ging daar in de vroege uurtjes al 5,6 procent onderuit en AB InBev doet dat over in Europa, zij het minder dramatisch. Het aandeel staat 2,4 procent lager.

Ook Ageas heeft een grote aanwezigheid in Azië. Vorig jaar bedroeg de nettowinst op het continent 422 miljoen euro. Vooral in China doen de levensverzekeringen het goed. Solvay heeft ook fabrieken in China. Ageas duikt 2,1 procent, Solvay doet er 2,4 procent af.

Hongkong

Beleggers reageren op de demarche van Peking deze nacht om een veiligheidswet in te voeren in het door protesten geplaagde Hongkong. Volgens waarnemers is dat ‘het begin van het einde’ en een schending van het ‘één staat, twee systemen’-principe. China schrapt ook zijn groeidoel voor het komende jaar volledig door de coronapandemie.

De economische en maatschappelijke spanningen in het land voorspellen niet veel goeds en beleggers nemen dan ook een voorschot op barre tijden door op de verkoopknop te drukken.

In de rest van Europa zijn het vooral de banken met een Chinese tak die het onderspit delven. HSBC gaat 5 procent onderuit op de beurs van Londen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks