China brengt eerste coronavaccin op de markt zonder naald, maar als spray die kan ingeademd worden

De kans bestaat dat we in de nabije toekomst voor een booster tegen het coronavirus niet meer geprikt moeten worden. China heeft namelijk een eerste COVID-19-vaccinspray goedgekeurd. Het middel zou als booster kunnen gebruikt worden door simpelweg in de mond te sprayen en in te ademen.

“Gebruikmakend van dezelfde technologie voor adenovirusvectoren als de intramusculaire versie Convidecia, biedt Convidecia Air een niet-invasieve optie die een vernevelaar gebruikt om vloeistof in een aerosol te veranderen voor inhalatie via de mond. Convidecia Air is naaldvrij en kan al na slechts één ademhaling een uitgebreide immuunbescherming induceren als reactie op SARS-CoV-2”, leest het persbericht.

Spray in mond

Eenvoudig gezegd gaat het erover dat het coronavaccin dat CanSino had ontwikkeld, nu ook op een andere manier kan toegediend worden. Daarvoor is dus geen naald meer nodig. Het middel wordt als een soort spray in de mond gespoten en moet ingeademd worden.

Het coronavaccin van ConSino is geen mRNA-vaccin zoals de vaccins van Pfizer en Moderna, maar wordt gemaakt op basis van dode virusdeeltjes van gewone coronaverkoudheidsvaccins. Ook de coronavaccins van Johnson & Johnson en AstraZeneca werken op een gelijkaardige manier. Al haalde die laatste de dode virusdeeltjes bij een coronavirus dat voorkomt bij chimpansees in plaats van bij mensen.

Productie opschalen

Nu het Chinese bedrijf CanSinoBIO een goedkeuring heeft voor zijn vaccinspray Convidecia Air is het begonnen met de productie van het middel zo snel mogelijk op te schalen. De bedoeling is een toeleveringsketen op te zetten die de spray toegankelijk moet maken voor de volledige wereldbevolking. Het middel kan als eerste dosis of als booster gebruikt worden.

(as)

Meer