China bouwt 180 meter hoge stuwdam zonder menselijke arbeiders te gebruiken

China maakt momenteel gebruik van kunstmatige intelligentie om in het oosten van het land een stuwdam te bouwen. Het 180 meter hoge gevaarte wordt met behulp van onbemande graafmachines, bulldozers, asfalteermachines en ander materiaal – allemaal bestuurd door AI – gebouwd. 

De Yangqu-stuwdam, die in 2024 voltooid moet zijn, zal jaarlijks bijna 5 miljard kilowattuur elektriciteit opwekken. Volgens de South China Morning Post zal de nieuwe schone energiebron waarschijnlijk ‘s werelds hoogste bouwwerk zijn dat gebouwd is door een 3D-printer. De machines en vrachtwagens op de bouwplaats, die volledig zelfstandig rondrijden, maken namelijk gebruik van onderdelen die kant-en-klaar op de bouwplaats worden geleverd, om de dam vervolgens laag voor laag te bouwen. Net als bij een 3D-printer, zo stelt de Chinese krant.

Voor de bouw van de dam maakt het project gebruik van een centraal AI-systeem, om toezicht te houden op de enorme volledig geautomatiseerde assemblagelijn. Die begint met een vloot van onbemande vrachtwagens die worden gebruikt om bouwmateriaal naar alle delen van de bouwplaats te vervoeren. Daar eenmaal aangekomen zullen onbemande bulldozers en bestratingsmachines ze omvormen tot een nieuwe laag van de dam.

Volgens de wetenschappers die betrokken zijn bij het project, zijn de robots immuun voor de fouten die menselijke arbeiders mogelijk maken. De walsmachine houdt een perfecte rechte lijn en een vrachtwagen levert het materiaal niet per ongeluk op de verkeerde plek af, aldus Liu Tianyun, van de Tsinghua Universiteit. 

Het delven van het bouwmateriaal zal echter nog steeds handmatig moeten gebeuren. 

China heeft onderwijl te kampen met een dalend geboortecijfer en mogelijke tekorten aan arbeidskrachten. Het heeft de jongste jaren steeds meer een beroep gedaan op de automatisering om zijn industrieën draaiende te houden.

Robotchirurg

Robots en kunstmatige intelligentie zijn bezig aan een opmars in onze maatschappij. Vorig jaar huurde het technologiebedrijf Polar zijn eerste robotwerknemer in. Net als een mens wordt de robot per uur betaald, maar is het een stuk goedkoper. In de VS worden robotwerkers vandaag de dag in recordtempo ingehuurd, als gevolg van de economisch verstoring ten gevolge van de corona-epidemie.

Het debat rondom AI laait zodoende weer verder op. Volgens Time zijn de afgelopen 17 jaar in de VS al ruim 400.000 werkplekken overgenomen door AI-software. Daarbij wordt verwacht dat in de toekomst 2 miljoen extra banen zullen worden vervangen. Maar volgens onderzoekers hoeft de robotisering die plaatsvindt niet iets slecht te zijn voor ons werkaanbod. Robots zullen meer repetitief werk gaan overnemen, waardoor mensen meer de tijd hebben om zich te richten op inhoudelijke taken.

Begin dit jaar heeft een robot van de Johns Hopkins University succesvol een abdominale operatie uitgevoerd op een varken. Bijzonder hieraan was dat de operatie zonder enige hulp van menselijk handelen is verricht.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20