Château Lafite ‘made in China’ is buitengewoon

In China zijn de eerste flessen Château Lafite ontkurkt die werden gewonnen uit druiven gekweekt op Chinese bodem. Wijncritici zijn laaiend enthousiast.

In de Chinese provincie Shandong heeft het wereldberoemde Franse wijnhuis Château Lafite Rotschild op 19 september zijn eerste wijnflessen van lokale makelij ontkurkt. Tien jaar geleden bekwamen de Fransen in de regio de rechten om 50 jaar lang 30 hectare grond uit te baten. Daarop werden 250.000 uit de Franse Bordeauxstreek geïmporteerde druivenstruiken geplant.

De Fransen baten in de regio 1 van in totaal 63 wijngaarden uit. De meeste van die wijngaarden zijn eigendom van de Chinese staat. Maar de kwaliteit van de wijn die men er produceert is op zijn best ‘bedenkelijk’ te noemen.  In de vallei van Penglai kan het huis Lafite nu pronken met wat critici ‘de beste wijngaard van China’ noemen. Een fles ‘Domaine de Long Dai’ kost er omgerekend dan ook 305 euro. Voor die prijs krijg je dan wel een buitengewone Bordeaux, die een smaak van cabernet sauvignon, cabernet franc en marselan bevat.

Chinezen steeds enthousiaster voor lokale wijnen

De ‘Domaine de Long Dai’ werd twee jaar geleden al voorafgegaan door de ‘Ao Yun’. Dat is een Bordeauxwijn van het eveneens Franse wijnhuis Louis Vuitton Moët Hennessy. Die wijn kost 360 euro per fles, al is de productie vooral gericht op de export. In tegenstelling tot het huis Lafite, dat 80% van zijn 30.000 flessen ‘Long Dai’ in China zelf wil slijten. Dat zal weinig problemen opleveren omdat Chinezen steeds meer vertrouwen op lokale wijnen. Zo is de import van Bordeauxwijnen vorig jaar met 31% gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Voor het eerst benadert de verkoop van Australische wijnen in China zelfs die van Franse wijnen.

Lafite-wijn is een favoriete keuze voor namaak. Daarom bevat elke fles een microchip. Die moet uitsluitsel over de herkomst van de fles geven. Een gewone smartphone volstaat om die informatie op te vragen.

De huizen Lafite en Moët Hennessy moeten voorlopig geen nieuwe concurrenten uit Frankrijk verwachten. Château Margaux, een ander befaamd wijnhuis, heeft geen plannen om zich in China te vestigen. Margaux wil ‘de integriteit van zijn wijn bewaken’ door uitsluitend in Frankrijk te produceren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20