Champagne is niet alleen een aperitief. Dit is hoe je ‘m bij het eten kan schenken

Het is een beetje jammer dat de belangrijkste mousserende wijn van Frankrijk – en de wereld – niet vaker wordt gecombineerd met eten. Champagne is niet alleen voor recepties voor het diner; de vele stijlen en het vermogen van Champagne om complexe smaken te leveren – in het juiste glas – bieden volop mogelijkheden om te experimenteren tijdens dat diner. Dus, hoe doe je dat?

Laten we beginnen met een klassieker: champagne met zeevruchten. Fruits de mer, verse visschotels of oesters worden gezien als een klassiek gebied voor blanc de blancs Champagne, volledig gemaakt van Chardonnay. Blanc de Blancs is de natuurlijke match met zeevruchten vanwege het scala aan smaken van het verse citrusspectrum.

Blanc de blancs werkt ook met kreeft, maar sommige experts suggereren een rijkere stijl – misschien een vintage – om de vollere smaak van dat schaaldier te evenaren.

Een goeie rosé Champagne gaat perfect met eend, fazant of hert

Het zou oneerlijk zijn tegenover die huizen met een lange traditie in rosé Champagne om die als een nieuwe trend te omschrijven, maar er zijn de laatste jaren meer pogingen gedaan om serieuze, “gastronomische versies” te creëren. Deze soorten vintage rosé kunnen vaak worden gecombineerd met vlees, grotendeels vanwege de rijkdom die wordt toegevoegd door een groter aandeel Pinot Noir dat is gebruikt om ze te maken. Gebraden hertenvlees of fazant en zelfs eend kan perfect samengaan met vintage rosé. Een vis met een sterkere smaak, zoals zalm gekookt op de barbecue, is ook een goeie match voor rosé Champagne.

Een blanc de noirs past zelfs bij een goeie vettige kaas

Met volledige Pinot Noir Champagnes kan je experimenteren met nog sterkere smaken. Champagne en sommige kazen werken bijvoorbeeld omdat je een goede zuurgraad nodig hebt om door het hoge vetgehalte te snijden. Een vintage blanc de noirs is een perfecte match is met oude Comté- en Beaufort-kazen. Voor een jonge, romige camembert kun je echter terugvallen op een vintage blanc de blancs.

De algemene consensus is dat demi-sec moet worden gereserveerd voor het dessert. Dat werkt uitstekend bij alles dat vol chocolade zit, maar ook crème brulée en desserts op basis van vers fruit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20