CEO’s en insiders hebben dit jaar al voor 69 miljard dollar aan aandelen verkocht

2021 is nog niet afgelopen, maar CEO’s en insiders hebben dit jaar al voor een recordbedrag aan aandelen verkocht. In totaal hebben ze voor 69 miljard dollar aan aandelen verkocht. Dreigende belastingverhogingen en hoge aandelenkoersen waren voor velen een stimulans om effecten van de hand te doen. Dat meldt CNBC.

De afgelopen maanden hebben verschillende CEO’s, waaronder Elon Musk (Tesla) en Satya Nadella (Microsoft), een deel van hun aandelen verkocht. Volgens cijfers van het analysebedrijf InsiderScore/Verity zijn de verkopen door insiders sinds maandag met 30 procent gestegen ten opzichte van 2020 tot 69 miljard dollar, en met 79 procent ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Hoge aandelenwaarderingen

De verkoopcijfers zullen waarschijnlijk nog toenemen aangezien veel topmensen tegen het jaareinde hun aandelen van de hand in het kader van een fiscale planning. Musk heeft bijvoorbeeld zijn aandelen verkocht om zo wat kapitaal vrij te houden voor de belasting die hij moet betalen wanneer hij opties uitoefent. De topman van Tesla bezit 23 miljoen opties die verlopen in augustus 2022.

Musk en zijn grote concurrent Jeff Bezos hebben dit jaar elk voor 10 miljard dollar aan aandelen verkocht. De verkoopgolf bij de CEO’s en insiders is dan ook geconcentreerd bij een zeer kleine groep. Ben Silverman, directeur onderzoek bij InsiderScore/Verity zegt dat de top vier “superverkopers” – Musk, Bezos, de Waltons en Mark Zuckerberg – goed zijn voor 37 procent van het totaal van dit jaar.

“Het recordaantal verkopen door insiders en CEO’s kan worden toegeschreven aan meerdere factoren, waarbij historisch hoge aandelenwaarderingen de belangrijkste drijfveer zijn,” klinkt het. “De aanwezigheid van ‘superverkopers’ tijdens de periode heeft geholpen het verkooptotaal op te pompen.”

Belastingverhogingen in het verschiet

Silverman merkt wel op dat het merendeel van de aandelen verkocht werden in het kader van vooraf opgestelde verkoopplannen, bekend als 10b5-1-programma’s. Zo’n programma biedt insiders van bedrijven de mogelijkheid een van tevoren vastgesteld plan op te stellen om aandelen van het bedrijf te verkopen in overeenstemming met de wetgeving inzake handel met voorkennis.

Hoe dan ook doen de CEO’s er op fiscaal vlak goed aan om nu aandelen te verkopen. De kans is namelijk groot dat miljardairs volgend jaar het hoofd moeten bieden aan belastingverhogingen. “Potentiële veranderingen in belastingtarieven en -wetgeving op federaal en staatsniveau zijn voor sommige verkopers waarschijnlijk een motivator”, aldus Silverman.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20