CEO Deutsche Bank: ‘Monetaire politiek ECB gaat nu tegen de belangen van de economie in’

Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) dreigt meer schade dan baten te zullen creëren. Dat zegt John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, tegenover de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

De kritiek van Cryan wordt volgens de krant door vele bankiers, economen en investeerders gedeeld. Onder meer Georg Fahrenschon, president van het Deutschen Sparkassen- und Giroverbands (DSGV), zegt dat de verhoopte Europese investeringsgolf niet kon worden gerealiseerd, terwijl bij de noodlijdende lidstaten van de eurozone evenmin cruciale structurele hervormingen konden worden opgemerkt. “Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, beloofde vier jaar geleden alles in het werk te zullen stellen om de gezondheid van de euro te garanderen,” aldus Handelsblatt. “Eind vorig jaar benadrukte hij nog dat de genomen maatregelen hun nut hebben bewezen en er geen enkele reden was om aan de efficiëntie van de Europese Centrale Bank te twijfelen.”

Onzekerheid

“John Cryan, topman van Deutsche Bank, is het daarmee echter niet eens. Hij merkt op dat vooral de lage rentevoeten niet in overeenstemming zijn te brengen met de intenties om de economie te versterken en de veiligheid van het Europese banksysteem te garanderen.” “Het beleid van de instelling ondermijnt de marges van de Europese banken, maakt het voor verzekeraars moeilijker om winstgevende investeringen te vinden en verstoort op een gevaarlijke manier de financiële markten,” zegt John Cryan. “Ook de spaarders worden zwaar getroffen. “Bovendien kan er weinig worden bemerkt van de beloofde baten. Door de heersende onzekerheid stellen de bedrijven zich bijzonder terughoudend op tegenover investeringen, waardoor de vraag naar kredieten terugvalt.” “Het is ook onaanvaardbaar dat de financiële regulatoren van de banken grotere veiligheidsbuffers eisen, maar tegelijkertijd die bijkomende reserves met negatieve intrestvoeten sanctioneren.” De onzekerheid blijft volgens Cryan toenemen. Hij vraagt dan ook dat de Europese Centrale Bank dringend zijn beleid omgooit. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20