In Catalonië is wel degelijk een ‘bank run’ in de maak

De politieke onzekerheid in Catalonië weegt op de banken. Voornamelijk op financiële instellingen als de Banc Sabadell en de Caixabank, die tot vorige week hun zetel in Catalonië hadden. Dat moet volgens analisten blijken uit gegevens van de Europese Centrale Bank (ECB). Uit die cijfers blijkt dat banken in de eurozone vorige week in totaal 21,3 miljard euro aan liquiditeiten opvroegen, bijna zeven keer meer dan een week eerder.Welke banken het geld opvragen is niet bekend. De zogenaamde MRO’s (Main Refinancing Operations) blijven anoniem. Spaanse analisten zeggen tegenover de zakenkrant El Economista dat de ongewone stijging wel degelijk ‘een gevolg is van de vraag naar geld vanuit Catalaanse banken’.

“Andere banken hebben geen geld nodig, omdat ze voldoende hebben aan wat er aan deposito’s binnenkomt. Verder vallen er binnen Europa geen merkbare veranderingen te noteren in de algemene tendens, in vergelijking met vorige weken.”

De data tonen aan dat de verhuis van de hoofdzetel van Banc Sabadell en Caixabank vanuit Catalonië naar respectievelijk Alicante en Palma de Mallorca de gemoederen niet heeft gekalmeerd. Mensen blijven hun geld gewoon opvragen.

Beide instellingen beslisten eerder Catalonië te verlaten. Dat is een gevolg van de politieke onzekerheid in de regio. Volgens dezelfde analisten willen de banken over voldoende liquide middelen beschikken om het hoofd te kunnen bieden aan elke onregelmatigheid die zich de volgende twee weken zou kunnen voordoen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20