Catalaanse luchthaven wordt onderzoekscentrum voor beheer dronetrafieken

Het Britse telecombedrijf Inmarsat krijgt de gelegenheid om de Aeroport de Lleida-Alguaire in Spanje te gebruiken als onderzoekscentrum voor het beheer van het droneverkeer. Dat heeft de regionale regering van Catalonië (Generalitat) beslist. Bedoeling is dat de Catalaanse luchthaven kan uitgroeien tot een Europees kenniscentrum voor geavanceerde luchtmobiliteit.

“Tegen het einde van dit decennium zal in het luchtruim een veel grotere activiteit van commerciële onbemande drones worden vastgesteld dan van hun bemande tegenhangers”, benadrukken woordvoerders van de Generalitat in een commentaar op het akkoord.

“Verwacht wordt dat al tegen eind dit decennium in het luchtruim buiten de visuele gezichtslijn veertig keer meer commerciële onbemande luchtvaartuigen dan bemande vliegtuigen operationeel zullen zijn”, geven de woordvoerders aan.

Potentiële conflicten

Het gebied buiten de visuele gezichtslijn omschrijft het deel van luchtruim dat niet meer door het blote oog kan worden opgevolgd. Op die grotere hoogtes zullen drones dan ook een gebied met commerciële bemande vliegtuigen moeten delen. Dit kan tot een aantal conflicten leiden waarvoor vooraf oplossingen moeten worden gevonden.

Inmarsat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van satellietcommunicatie voor de luchtvaart en de ruimtevaart. Het bedrijf ontwikkelt onder meer systeem voor het management van het luchtverkeer en het beheer van de activiteiten van onbemande drones.

Het initiatief vertegenwoordigt de eerste samenwerking tussen een overheidsinstantie en de particuliere sector, om oplossingen te vinden voor de organisatie van een betrouwbaar verkeersbeheer dat een vlotte trafiek in het steeds drukker wordende luchtruim.

Voordelen

Aeroport de Lleida-Alguaire is gelegen op een vijftiental kilometer van de stad Lleida. De luchthaven stelt niet alleen haar startbaan, maar ook zijn volledige infrastructuur en de diensten op het gebied van luchtverkeersleiding beschikbaar voor baanbrekende geavanceerde onderzoeksprogramma’s rond luchtmobiliteit. 

“Door onderzoek naar deze technologieën samen te brengen en met de luchtvaartindustrie te integreren, kunnen de lokale overheid, Inmarsat en Lleida-Alguaire Airport een gezamenlijk doel realiseren”, merkt Jordi Candela, directeur-generaal van luchthavenuitbater Aeroports de Catalunya, op.

“Bovendien zal het project de maatschappelijke, ecologische en commerciële voordelen van geavanceerde luchtmobiliteit naar de regio brengen”, geeft Candela nog aan. Bijzondere aandacht zal volgens hem daarbij worden besteed aan onder meer het probleem van de capaciteitsschaarste en het gefragmenteerde luchtruim.

Volgens de planning zullen Inmarsat en zijn partners op de Catalaanse luchthaven vier keer per jaar een onderzoeksproject opzetten.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20