Carlsberg doet een beroep op A.I. om beter bier te brouwen

De Deense brouwer Carlsberg wil artificiële intelligentie inschakelen om nieuwe aroma’s en smaken te ontdekken. Gehoopt wordt dat de technologie sneller tot nieuwe producten kan leiden dan met traditionele methodes.

Carlsberg heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de Amerikaanse technologiegroep Microsoft, de Technische Universiteit Denemarken en de Aarhus Universiteit. De brouwer investeert een bedrag van 28 miljoen Deense kronen, wat overeenkomt met 3,75 miljoen euro, in het project. Het initiatief wordt ook gesteund door het Innovation Fund Denmark, dat een bedrag van 18 miljoen Deense kronen inbrengt. Ook buiten de biersector worden echter toepassingsmogelijkheden gezien. “De inzet van artificiële intelligentie kan het bedrijf helpen om nieuwe bieren te ontwikkelen en de kwaliteitscontrole te verbeteren,” zegt Jochen Förster, directeur van het onderzoekslaboratorium van Carlsberg. “De technologie kan de investeringen in tijd en geld gevoelig herleiden.”

Voeding en farmaceutica

In januari wordt met een onderzoeksproject rond artificiële intelligentie gestart. Daarbij moet duidelijk worden of de technologie commercieel rendabel kan worden ingezet. Voor het researchproject is een periode van drie jaar voorzien. Daarna volgt een evaluatie. Volgens Förster zou de inzet van artificiële intelligentie de ontwikkelingstijd van een nieuw bier met één derde moeten kunnen inperken. Op dit ogenblik neemt de ontwikkeling van een nieuw product tussen acht en vierentwintig maanden in beslag. De ontwikkeling van nieuwe aroma’s en smaken gebeurt momenteel door de inzet van mensen, chromatografie en spectrometrie. Eerst moet worden bepaald of de betrokken graansoort in staat is om alcohol te produceren. Vervolgens moet worden bekeken of het product de gepaste karakteristieken en smaakeigenschappen heeft die de creatie van een nieuw bier zouden toelaten. Dat proces zou volgens Jochen Förster met behulp van artificiële intelligentie gevoelig kunnen worden ingekort. Microsoft moet de initiatiefnemers helpen om de data te interpreteren en een gebruiksvriendelijke interface te krijgen om de resultaten te bekijken. Carlsberg wil eveneens bekijken of het onderzoek ook tot mogelijke applicaties in andere sectoren en industrieën kan leiden. Daarbij wordt onder meer gedacht aan voeding en farmaceutica. Ook zou de technologie volgens Jochen Förster snel antwoord kunnen bieden over de mogelijke aanwezigheid van vervuilende stoffen in de bodem, de lucht of het water. (mah)