Eis van Walmart: Canoo zal geen elektrische bestelwagens mogen leveren aan Amazon

De Amerikaanse retailer Walmart is bereid om bij het bedrijf Canoo een grote vloot elektrische bestelwagens te kopen, maar heeft daarbij wel een belangrijke voorwaarde gesteld. Indien de aankoop daadwerkelijk tot stand komt, zal Canoo immers geen wagens mogen verkopen aan de online retailer Amazon, de grote concurrent van Walmart. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld.

Walmart is bereid om bij Canoo mogelijk tot tienduizend elektrische bestelwagens aan te kopen. Dat kan een cruciale steun blijken voor de Amerikaanse autobouwer, die vorig kwartaal nog aankondigde mogelijk niet voldoende financiële middelen over te houden om zijn activiteiten te kunnen verder zetten.

Aandeelhouders

Het is volgens Bloomberg dan ook geen verrassing dat de autobouwer besliste om met Walmart, ondanks de opgelegde restricties, in zee te gaan. In de overeenkomst is tevens voorzien dat Walmart een belang van meer dan 20 procent in de autobouwer zou kunnen krijgen.

Bloomberg wijst er daarbij op dat Amazon wellicht toch geen interesse in Canoo zou kunnen hebben. De online winkel heeft immers eerder al bekend gemaakt bij autobouwer Rivian een vloot van honderdduizend elektrische wagens te kopen.

Amazon heeft ook een belang van 20 procent in Rivian. Bovendien was Amazon ook een van de eerste partijen die zich verbonden heeft om de elektrische bestelwagen ProMaster van Ram te zullen kopen. Stellantis, het moederbedrijf van Ram, wil de elektrische ProMaster in de loop van volgend jaar lanceren.

Walmart heeft van zijn kant ook nog eens 5.000 elektrische bestelwagens besteld bij BrightDrop, de divisie die zich bij General Motors toespitst op de productie van commerciële elektrische voertuigen. De orders kaderen in het streven van Walmart om tegen eind volgend decennium zijn logistieke vloot klimaatneutraal te maken.

NASA

In de overeenkomst tussen Walmart en Canoo is voorzien dat de retailer in eerste instantie tot een aankoop van 4.500 wagens zal overgaan. Er is daarbij echter een optie om de order tot 10.000 exemplaren uit te breiden.

Canoo heeft recent tevens beslist zijn hoofdkwartier naar Bentonville in Arkansas, de thuishaven van Walmart, over te hevelen. Het bedrijf hoopt tijdens het vierde kwartaal van dit jaar met de productie van de elektrische bestelwagen van start te kunnen gaan. De eerste leveringen aan Walmart zouden in de loop van volgend jaar volgen.

De aankondiging van de overeenkomst betekende voor Canoo ook op de beurs een belangrijke heropleving. Onmiddellijk na de melding van het akkoord steeg het aandeel ongeveer 50 procent in waarde, al was er kort nadien ook sprake van enige correctie. Door zijn problemen had het bedrijf sinds begin dit jaar al 56 procent van zijn beurswaarde verloren.

In april kondigde Canoo ook aan met het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA een overeenkomst te hebben gesloten. Daarbij zal de autobouwer zijn Lifestyle Vehicle kunnen inzetten om de astronauten van het Artemis-programma, dat een heraanknoping met de bemande maanreizen moet worden, naar het lanceerplatform op het Kennedy Space Center in Florida te rijden. De wagens zouden tegen juni volgend jaar moeten worden geleverd.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20