Canadese provincie Quebec gooit strategische siroopreserves op de markt

De Canadese provincie Quebec heeft een deel van zijn strategische voorraden esdoornsiroop vrijgegeven. De ingreep moet een dreigend wereldwijd gebrek aan het product helpen vermijden. Dat heeft de Federation of Quebec Maple Syrup Producers bekendgemaakt.

De producenten van de esdoornsiroop moesten zich dit jaar met een meer bescheiden oogst tevreden stellen, terwijl tegelijkertijd de wereldwijde vraag steeg.

Opec van de siroop

De Federation of Quebec Maple Syrup Producers – geregeld als de Opec van de esdoornsiroop bestempeld – heeft dit jaar ongeveer 22.000 kilogram siroop uit zijn strategische voorraad op de markt gebracht om een dreigend tekort te vermijden.

De producenten werden tijdens de oogst geconfronteerd met ongunstige weersomstandigheden. De productie is immers sterk afhankelijk van de heersende temperaturen.

De oogst is uitsluitend mogelijk gedurende een korte periode in de lente waarin de temperaturen overdag boven het vriespunt liggen, maar tijdens de nacht minwaarden laat optekenen. Dat tijdsbestek bleek dit jaar extreem kort.

Tegelijkertijd kon wereldwijd een groeiende vraag naar esdoornsiroop – die vaak bij wafels, pannenkoeken of wentelteefjes wordt geserveerd – worden opgemerkt. “Dat fenomeen kan aan de wereldwijde pandemie worden gelinkt”, merkt Hélène Normandin, woordvoerder van de siroopfederatie, op.

“Vele gezinnen beslisten immers thuis te koken, waarbij vaak ook meer op lokale producten beroep werd gedaan. Niet alleen in Quebec kon een stijgende vraag naar de siroop worden opgemerkt.”

Strenge controle

Quebec levert bijna driekwart van de wereldwijde voorraden esdoornsiroop. De productie staat onder een strenge controle van de federatie, die een reserve aanhoudt om schommelingen in de jaarlijkse productie op te vangen. De voorraad diende nu voor de eerste keer in drie jaar te worden aangesproken.

Normandin beklemtoonde dat de vrijgave van 22.000 ton – bijna de helft van de beschikbare reserves – ervoor zal zorgen dat aan de wereldwijde vraag voldaan zal kunnen blijven.

De federatie maakte tevens al plannen voor de oogst van volgend jaar en kondigde eerder aan om dan zeven miljoen bomen extra bij de oogst te zullen betrekken. “Het seizoen zal in hier in Quebec misschien wat eerder – in februari in plaats van maart – van start gaan, maar wellicht ook vroeger eindigen”, stipte Normandin aan.

De Quebec Maple Syrup Producers vertegenwoordigt 11.300 producenten, die vorig jaar samen 73 procent van de wereldwijde oogst vertegenwoordigden. De Verenigde Staten lieten een productie van 21 procent optekenen. Het saldo is afkomstig uit de rest van Canada.

Vorig jaar exporteerde Canada ongeveer 135 miljoen pond esdoornsiroop. Die uitvoer leverde ongeveer 355 miljoen euro inkomsten op. De Verenigde Staten zijn veruit de grootste importeur van de siroop, gevolgd door Duitsland en Japan. 

De Global Strategic Maple Syrup Reserve werd begin deze eeuw opgericht. Het is niet de eerste keer dat de voorraad het nieuws haalt. Negen jaar geleden bleken dieven bijna 3.000 kilogram siroop te hebben gestolen. De buit had op dat ogenblik een waarde van bijna 16 miljard euro. Daarmee was esdoornsiroop dertien keer meer waard dan ruwe olie.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20