Canadees parlement keurt historisch economisch hulpprogramma goed

Het Canadees parlement heeft een historisch hulpprogramma goedgekeurd om de bedrijven en hun werknemers tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De beslissing vertegenwoordigt de grootste economische maatregel die het land sinds de Tweede Wereldoorlog heeft doorgevoerd.

Het Canadese parlement besliste in een bijzondere zitting om 73 miljard Canadese dollar (47 miljard euro) toe te wijzen aan programma’s om de impact van de coronapandemie op te vangen.

Loonsubsidies

De overheid zal 75 procent van de salarissen van de werknemers aan de bedrijven overmaken. Daarmee hoopt de Canadese regering massale faillissementen en banenverlies te kunnen vermijden.

De loonsubsidie van 75 procent geldt voor drie maanden vanaf half maart. ‘De maatregel is bedoeld voor bedrijven die in maart een omzetdaling van 15 procent registreerden of 30 procent inkomsten verliezen in april of mei,’ verduidelijkte Bill Morneau, Canadees minister van Financiën.

Bedrijven kunnen per werknemer tot 847 dollar per week ontvangen. Onder meer Air Canada wil voor zijn 36.000 Canadese werknemers van het plan gebruik maken. De helft van het personeel van de maatschappij is technisch werkloos.

Verbetering

Meer dan 5 miljoen Canadezen – een kwart van de werkende bevolking – hebben de voorbije weken financiële overheidshulp gevraagd.

De Canadese premier Justin Trudeau verklaarde dat de strijd tegen het coronavirus geen oorlog is, maar daarom niet minder destructief of gevaarlijk is.

Trudeau waarschuwde nog dat de situatie in het land waarschijnlijk eerst nog zal verslechteren voor opnieuw op een verbetering kan worden gerekend. Canada registreerde tot nu toe al 23.197 coronabesmettingen. Daarbij moesten ook 678 overlijdens worden gemeld.

Meer