Camera spot winkeldief vooraleer hij toeslaat

In de strijd tegen winkeldiefstallen heeft kunstmatige intelligentie een grote toekomst. Dat zeggen Lisa Du en Ayaka Maki, Aziatische correspondenten van het persbureau Bloomberg, in een commentaar op tests met de technologie in Japan. De Japanse startup Vaak ontwikkelde een programma dat op basis van kunstmatige intelligentie op zoek gaat naar potentiële winkeldieven. Het bedrijf gebruikt daarbij beeldmateriaal van beveiligingscamera’s. Daarin zoekt de software naar signalen van rusteloosheid, waakzaamheid en andere vormen van verdachte lichaamstaal. Vaak benadrukt dat het programma vooral een preventieve technologie is.

Het programma is echter ook geschikt voor andere constellaties en industrieën. Vaak test het programma momenteel in enkele tientallen winkels in de regio Tokio. Het bedrijf begon deze maand met het verkopen van een commerciële versie van de software. Over drie jaar wil Vaak honderdduizend winkels in heel Japan met de technologie hebben uitgerust.

Krantenkoppen

“Kunstmatige intelligentie wordt meestal voorgesteld in de vorm van een persoonlijke assistent of een zelfrijdende auto,” zeggen Lisa Du en Ayaka Maki. “Het blijkt echter dat de technologie ook uitermate geschikt is voor het opsporen van ongewenst gedrag. Algoritmes kunnen beelden van beveiligingscamera’s analyseren. Met een smartphone-applicatie kan de technologie vervolgens het personeel waarschuwen voor mogelijke dieven. Het doel is preventie. Als de potentiële daders worden benaderd en de vraag krijgen of ze hulp nodig hebben, is er een grote kans dat de winkeldiefstal nooit gebeurt. ‘

Vaak haalde vorig jaar de krantenkoppen toen de onderneming hielp om bij een winkeldiefstal in een supermarkt in Yokohama de dader te ontmaskeren. Het bedrijf had zijn software in de winkel opgezet als een testcase. De technologie slaagde erin het personeel te attenderen op winkeldiefstallen die waren gepleegd. De dader werd een paar dagen later gearresteerd. “Deze resultaten kunnen een belangrijke stap betekenen in de richting van een samenleving waar criminaliteit met behulp van kunstmatige intelligentie kan worden voorkomen,” benadrukt Ryo Tanaka, oprichter van Vaak.

“Twee jaar geleden kostten winkeldiefstallen de wereldwijde detailhandel ongeveer 34 miljard dollar aan verloren verkopen,” zegt een rapport van Tyco Retail Solutions. “Het probleem is de grootste bron van de omzetverliezen. Hoewel diefstal slechts ongeveer 2 procent van de totale omzet vertegenwoordigt, kan preventie een enorm verschil maken. De sector werkt immers met bijzonder kleine marges.”

Grote interesse

De toepassing heeft dan ook enorme kansen. Consultant Gartner zegt dat retailers dit jaar naar verwachting 200 miljard dollar in de nieuwe technologie zullen investeren. Bedrijven zoals Vaak kunnen dan ook op een grote interesse rekenen.

Grote retailers maken al langer van kunstmatige technologie gebruik. Onder meer bij voorraadbeheer kunnen de algoritmes grote diensten bewijzen. Maar de technologie stuurt ook de chatbots van de bedrijven. Daarnaast legt de software de basis voor analyses van beelden en video, die onder meer voor mode-advies kunnen worden ingezet.

De inzet van kunstmatige intelligentie als wapen tegen winkeldiefstallen is echter een logische ontwikkeling. De noodzakelijke hardware – beveiligingscamera’s – is immers meestal al beschikbaar. “De algoritmes gebruiken in wezen een technologie die al decennia lang onderbenut bleef,” zeggen woordvoerders van Third Eye, een Britse collega van Vaak.

Het vermogen om ongewoon menselijk gedrag te detecteren en te analyseren, kent echter ook nog andere toepassingen. Vaak ontwikkelt een programma dat klanten toelaat met onbemande kassa’s te werken. Tevens wil het bedrijf video inzetten om informatie te verzamelen over de omgang van de consument met de koopwaar. Daarmee kunnen winkels hulp krijgen om hun producten efficiënter te presenteren.

Tanaka ziet verder ook mogelijkheden voor de software in de openbare ruimte en spoorwegstations. Daarmee zouden verdacht gedrag of zelfmoordplannen kunnen worden geïdentificeerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20