Californië wordt per 1 januari de grootste legale cannabismarkt ter wereld

Een op elke vijf Amerikanen kan vanaf 1 januari 2018 vrij cannabis kopen. Want maandag wordt de Amerikaanse staat Californië een van de staten die de aankoop van marihuana voor recreationeel gebruik toelaten. Kort nadat de nieuwjaarsklokken zullen luiden wordt Californië de belangrijkste gelegaliseerde cannabismarkt ter wereld. Die zou in een eerste jaar 5 tot 10 miljard dollar aan omzet moeten genereren. Dat is exact zo veel als de omzet die in 2017 in gans Amerika werd neergezet.

‘Point of no return’

Velen zien in dat moment het ‘point of no return’ op het pad naar de decriminalisering van het cannabisgebruik. Toch vormt de omvang van deze markt net ook een probleem. Want binnen de verschillende regio’s in de staat gelden verschillende politieke voorkeuren, waarbij de wetgevende macht de beslissingsbevoegdheid veelaal overlaat aan de talrijke jurisdicties. Dat leidt op zijn beurt tot een verwarrend canvas van wetten waartussen bedrijven en consumenten navigeren.

De regels zien er ongeveer als volgt uit: al wie 21 is of ouder mag tot 28,5 gram (1 ounce) per keer kopen in winkels die daarvoor een licentie hebben. Er mag geen cannabis worden gerookt op minder dan 300 meter afstand van scholen en kinderverblijven. Dat geldt in Californië trouwens ook voor sigaretten. Ook achter het stuur mag niet worden gerookt. Privé-personen mogen thuis maximaal 6 cannabisplanten kweken. Verder mag het product de staatsgrens niet oversteken, zelfs niet naar de buurstaten Nevada en Oregon, waar het gebruik eveneens is gelegaliseerd.

25% belasting

De staat Californië zal een belasting van 15% op de verkoopprijs heffen.  Daar mogen de verschillende gemeentes nog eens 10% extra belasting aan toevoegen. In de steden San Francisco en San Diego zijn al tientallen licenties toegekend, Los Angeles zet dat proces pas na nieuwjaar in gang.

Californië was in 1996 de eerste Amerikaanse staat die het gebruik van cannabis voor geneeskundige doeleinden legaliseerde. Sinds dan hebben 28 staten dat voorbeeld gevolgd.  Californië telt een kleine 40 miljoen inwoners, maar heeft een economie ter grootte van Frankrijk, de vijfde in de wereld.  De staat verwelkomt jaarlijks ook 270 miljoen toeristen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20