Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Burnout duidt op conflict tussen werkplek en persoonlijkheid

Logo Business AM

15/08/2016 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Een burnout wordt veroorzaakt door een tegenspraak tussen de onbewuste behoeftes van de werknemer en de eisen van de werkplek. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Zürich in Zwitserland en de Universität Leipzig in Duitsland bij nagenoeg honderd slachtoffers van een burnout. De conclusies hebben volgens de onderzoekers belangrijke implicaties voor preventieve maatregelen. Onder meer wordt opgemerkt dat inspanningen geleverd zouden moeten worden om al voor de intrede op de werkvloer de behoeften en de opdracht van de werknemer zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

Impliciete motieven

“De onbewuste behoeften van de werknemer – de zogenaamde impliciete motieven – hebben een belangrijke impact op het burnout-risico,” benadrukt onderzoeksleider Veronika Brandstätter, professor psychologie aan de Universität Zürich. Opgemerkt wordt dat de werknemer op de werkvloer een sterke en zelfbewuste rol nastreeft. Anderzijds voelt hij volgens de onderzoekers een nood aan positieve relaties. Wanneer de werkvloer één van die twee betrachtingen bedreigt, loopt de werknemer volgens Brandstätter op termijn het risico op een burnout. “Uit de studie kan worden afgeleid dat rekruteerders bij de selectie voor een vacature op zoek zouden moeten gaan naar kandidaten die over de impliciete motieven beschikken die optimaal bij de vereisten voor de openstaande betrekking passen,” zegt Veronika Brandstätter. “Anderzijds kan ook de inhoud van de baan worden verrijkt om beter aan de individuele behoeftes van de werknemer te kunnen voldoen. Onder meer werknemers met een grote behoefte aan sociale verbondenheid zouden op die manier de gelegenheid moeten krijgen meer in teamverband te werken.” (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO