Burgemeester verbiedt reclame voor junkfood in Londense metro

In Londen mag het openbaar vervoer geen reclame meer maken voor junkfood. Het verbod was al langer aangekondigd, maar is inmiddels ook daadwerkelijk ingevoerd. De maatregel is een onderdeel van de strijd die Sadiq Khan, burgemeester van Londen, tegen obesitas bij kinderen heeft aangekondigd. De Advertising Association, de federatie van de Britse reclamebedrijven, waarschuwt echter dat het verbod weinig impact zal hebben op de bredere maatschappelijke problemen die aan de basis van obesitas veroorzaken.

Posters voor voeding en drank met grote hoeveelheden vet, zout en suiker werden de voorbije dagen massaal uit het reclame-meubilair van Transport for London (TFL), de organisator van het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad, verwijderd. Het was echter onmogelijk om alle gecontesteerde advertenties onmiddellijk te vermijden. Een aantal adverteerders had immers reclameruimte voor een langere periode gekocht.

Harde actie

Het verbod heeft betrekking op alle producten die door de overheidsinstantie Public Health England als ongezonde voeding worden gecatalogeerd. Onder meer reclame voor suikerhoudende dranken, cheeseburgers en chocoladerepen is voortaan verboden.

Een recent rapport van Public Health England toonde aan dat in Londen 37 procent van alle tienjarigen en elfjarigen aan overgewicht of zwaarlijvigheid leed. Sadiq Khan benadrukte dan ook dat een harde actie tegen gewichtsproblemen bij kinderen noodzakelijk was.

“Het is duidelijk dat reclame belangrijk is in de keuzes – al dan niet bewust – van de consument,” aldus de burgemeester. “De Londenaars hebben bovendien een overweldigende steun getoond voor een verbod op advertenties voor junkfood op hun transportnetwerk.”

“De burgemeester is ervan overtuigd dat deze veranderingen niet alleen de blootstelling van kinderen aan junkfoodreclame zullen verminderen, maar de Londenaars bovendien in staat zullen stellen om voor zichzelf en hun gezinnen meer gezonde voedselkeuzes te maken,” aldus nog het kabinet van Khan.

“De burgemeester doet wat hij kan met de krachten die hij heeft. Het is duidelijk dat deze maatregel geen wondermiddel is en ook niet terstond alles zal oplossen.” Het stadsbestuur verwijst echter naar een enquête bij vijftienhonderd Londenaars in mei vorig jaar. Toen bleek 82 procent van de deelnemers zich achter het verbod te scharen.

Inkomsten

Het verbod krijgt ook de steun van chef-kok en campagnevoerder Jamie Oliver. De Advertising Association waarschuwt echter dat de pendelaars onder de maatregel zullen lijden. “Groot-Brittannië kende al de strengste regels ter wereld over reclame voor voedingsmiddelen met hoge gehaltes vet, zout en suiker,” aldus Stephen Woodford, chief executive van de Advertising Association.

“Het was daarbij al verboden om met die reclame jongeren onder de leeftijdsgrens van zestien jaar te benaderen. Bovendien zal het verbod een negatieve impact hebben op de inkomsten van Transport for London. Dat zal mogelijk zijn invloed hebben op de tarieven die de passagiers zullen moeten betalen.”

Critici waarschuwen dat het verbod aan Transport for London jaarlijks 13 miljoen pond inkomsten zal kosten. Daardoor zal er volgens hen minder geld zijn voor de modernisering van de infrastructuur. Uit een enquête van YouGov bleek dat 62 procent van de Londenaren het verbod niet zou steunen indien hieruit een verhoging van de tarieven zou volgen.

Het reclamebureau Outsmart, gespecialiseerd in buitenreclame, wijst erop dat men de verloren inkomsten had kunnen gebruiken voor de financiering van campagnes om het obesitas-probleem bij kinderen concreet aan te pakken.

Outsmart benadrukt tevens dat slechts een klein deel van de gebruikers van het Londense openbaar vervoer vertegenwoordigen. Schoolkinderen zouden in de Londense metro slechts tussen 1 procent en 3 procent van de totale reizigersgroep vertegenwoordigen.

Transport for London ziet het echter anders. “Vele grote adverteerders maakten al duidelijk op het Londense transportnetwerk reclame te zullen blijven maken,” aldus het vervoerbedrijf. “Daarbij gaven ze te kennen dat ze hun campagnes zouden toespitsen op producten met gezonde ingrediënten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20