Burgemeester Rome wil koeien het gras in de parken laten grazen om geld te besparen

De stad Rome moet de mogelijkheid onderzoeken om in de openbare parken en tuinen van de Italiaanse hoofdstad dieren te laten grazen. Dat heeft Virginia Raggi, burgemeester van Rome en lid van de Movimento Cinque Stelle (M5S), gezegd. Met deze ingrepen kan de stad volgens de burgemeester vermijden dat zijn parken en groengebieden door een wildgroei aan grassen en onkruid worden overwoekerd.

Coldiretti, de federatie van de Italiaanse boeren, heeft positief gereageerd op het voorstel van de Romeinse burgemeester. Tegenstanders van Raggi noemen het initiatief echter belachelijk.

Budgetten

“Schapen houden het gras al kort in het Caffarella Park, een uitgestrekt openbaar reservaat aan de zuidoostelijke rand van de stad,” benadrukt Pinuccia Montanari, voorzitter van de milieucommissie van de Romeinse gemeenteraad. “We willen dat initiatief uitbreiden naar andere parken en grote tuinen. Wanneer het gras uitzonderlijk hoog is gegroeid, zouden koeien kunnen worden ingezet.”

Montanari benadrukte dat de stad Rome op haar twee openbare boerderijen kuddes schapen en koeien tot zijn beschikking heeft. Critici van Raggi vinden echter dat het stadsbestuur eens te meer halfslachtige oplossingen zoekt voor de dagelijkse problemen waarmee de stad wordt geconfronteerd.

Rome beschikt over ongeveer 44 miljoen vierkante meter groente ruimte. Daarentegen zijn slechts enkele honderden tuiniers beschikbaar om het beheer van die ruimtes voor hun rekening te nemen. De stad wordt bovendien door zware budgettaire problemen geteisterd.

Onder meer de tuinen van sites zoals de Villa Doria Pamphili, de Villa Ada en de Villa Borghese zijn door grassen overwoekerd. Op sommige plekken is het onkruid tot twee meter hoog opgeschoten.

Buitenlandse voorbeelden

Al enkele tijd nodigen Italiaanse kranten de bevolking uit om foto’s van overwoekerde infrastructuur – zoals trottoirs en fietspaden – in te zenden. Daarbij wordt aangevoerd dat het probleem ook de veiligheid van de burger in het gevaar dreigt te brengen.

“Door een gebrek aan middelen en personeel moet naar andere alternatieven worden gezocht om een oplossing te vinden,” aldus Montanari. De voorzitter van de milieucommissie benadrukte dat op geen enkel ogenblik de dieren vrij in de stad zullen worden losgelaten. Wel zouden de kuddes in afgebakende zones in de groene gebieden kunnen worden ingezet. Bovendien zullen de dieren eerst een volledige gezondheidscontrole ondergaan vooraleer ze in de stad worden toegelaten.

Ook werd erop gewezen dat in een aantal andere Europese regio’s, zoals Parijs en Keulen, al is geëxperimenteerd om schapen in een stedelijk gebied te laten grazen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20