Bundesliga, cinema en terrasjes: Duitsland keert terug naar het nieuwe normaal

‘Mutti Merkel’ had woensdag een hoopvolle boodschap voor haar burgerzonen en -dochters. De Duitse Gründlichkeit heeft de curve zodanig afgevlakt dat het land nu in een positie zit om de meeste aspecten van zijn economie en maatschappij te heropenen: ‘We kunnen ons een beetje lef permitteren’, vindt de bondskanselier.

Duitsland was een gidsland in het temmen van de pandemie. Nu is het een voorbeeld voor een gecontroleerde terugkeer naar het ‘nieuwe normaal’.

Chemicus als crisismanager

De Duitse aanpak kenmerkte zich door voorzichtige politieke beslissingen gebaseerd op wetenschap en niet gedreven door economische motieven. Angela Merkel, zelf doctor in de chemie, combineerde dat met een indrukwekkende testcapaciteit, tracing en social distancing. De Duitse biochemische sector voorzag, in opdracht van de overheid, in een ongeziene testcapaciteit van 120.000 Covid-19-tests per dag. 

Al die zaken maakten dat er in ons buurland minder dodelijke slachtoffers gerapporteerd werden dan in België (7.275 in Duitsland tegenover 8.339 bij ons), hoewel er bijna 8 keer meer Duitsers zijn dan Belgen. 

De Duitsers kunnen na een strenge lockdown van bijna twee maanden dus opnieuw ademhalen. De meeste beperkingen op bedrijven en scholen worden opgeheven. Burgers zagen veel van hun vrijheden hersteld. Ze hebben zelfs vooruitzicht op eersteklassevoetbal en terrasjes. 

Hetzelfde maar anders

Het is uiteraard wakker worden in het ‘nieuwe normaal’. De Bundesliga wordt nog dit voorjaar afgewerkt, maar de wedstrijden gaan door zonder publiek. Terrasjes worden buitengezet, maar met minder plaatsen. Het personeel draagt mondmaskers en in sommige zaken staat er plexiglas tussen de tafels. 

Mondmaskers zijn trouwens een vaste waarde geworden in het straatbeeld. Ze zijn verplicht in handelszaken en op het openbaar vervoer.

Het leiderschap van bondskanselier Merkel tijdens deze crisis werd alom geprezen. Ook tijdens deze persconferentie wist ze de juiste toon aan te slaan. Hoewel ze hoopvolle vooruitzichten kon bieden, bleef de toon sober en ernstig. De fel bevochten vrijheden kunnen door onverantwoordelijk gedrag onmiddellijk opnieuw verdwijnen, benadrukte ze.

‘De eerste fase van de pandemie ligt achter ons’, zei Merkel. ‘Maar we moeten ons ervan bewust zijn dat we nog steeds aan het begin van de pandemie staan, en dat we nog lang met dit virus zullen moeten leven.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20