Ook Bulgarije zet de strijd in tegen ‘goedkoop toerisme’

Ook Bulgarije wil een einde maken aan de ongezonde uitwassen van het toerisme. Dat heeft de Bulgaarse vice-premier Valeri Simeonov gezegd naar aanleiding van de politieraid in de kuststad Slantsjev Brjag aan de Zwarte Zee.

Slantsjev Brjag wordt onder de naam Sunny Beach vaak de goedkoopste strandbestemming van het Europese toerisme genoemd. Door de lage prijzen voor overnachting en drank is Sunny Beach dan ook onder meer bij Britse tieners een favoriete feestbestemming geworden. Simeonov heeft echter aangekondigd een einde te zullen maken aan het goedkope toerisme en in de toekomst vooral op gasten van een hoger kwaliteitsniveau te rekenen. Niet iedereen is echter gelukkig met de actie van de vice-minister. Simeonov, topman van de ultrarechtse Patriottische Alliance, leidde het voorbije weekend een inval van de politiediensten in Slantsjev Brjag. Daarbij werden onder meer de geluidsinstallaties van twee nachtclubs geconfisceerd.

Gepensioneerden

Simeonov stelde dat de actie een duidelijk signaal geeft dat de Bulgaarse autoriteiten niet langer wetteloosheid, losbandigheid en bacchanalen zullen toelaten. Door het opkuisen van Sunny Beach wil de vice-premier zijn land naar eigen zeggen de mogelijkheid bieden om zich meer op kwalitatief toerisme voor kapitaalkrachtiger bezoekers toe te spitsen. Hij kondigde dan ook aan dat ook andere toeristische centra zullen worden aangepakt. Reacties op het initiatief van Simeonov lieten niet lang op zich wachten. Een organisator van een jaarlijks zomerfestival kondigde prompt aan het evenement te schrappen. Elena Ivanova, voorzitster van de lokale toeristische sector, zegde bijzonder bezorgd te zijn over de impact van de campagne op het succes van Slantsjev Brjag. “Men mag Sunny Beach niet vernietigen door het resort om te bouwen tot een bestemming voor gepensioneerden,” aldus Ivanova. Ook Nikolina Angelkova, Bulgaars minister van toerisme, wees erop dat haar diensten niet aan de actie hebben deelgenomen en alleen de geluidsoverlast overdag willen beteugelen. De Bulgaarse premier Boiko Borissov zegt echter dat Simeonov het wettelijk recht had om op te treden tegen de uitwassen, die volgens hem al tot een aantal klachten hadden geleid. De premier benadrukte daarbij dat in Bulgarije na elf uur ’s avonds geen geluidsoverlast meer mag worden veroorzaakt. In Sunny Beach is door medewerkers van de toeristische sector inmiddels al een protestbetoging georganiseerd, waarbij onder meer het ontslag van Simeonov werd geëist. Volgens de vice-premier zijn de acties echter georkestreerd door groepen uit de georganiseerde misdaad. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20