Buitenlandse studies hefboom voor groter maatschappelijk engagement

Jongeren die in een ander land hebben gestudeerd, vertonen een hoger maatschappelijk engagement. Dat zegt een studie van wetenschappers van de University of Chicago, gebaseerd op een onderzoek onder een groep studenten die ofwel in het buitenland hadden gestudeerd, gelijkaardige plannen hadden koesterden zonder die daadwerkelijk te realiseren, of die in het geheel geen interesse hadden getoond in een studie in het buitenland.

Waarom is dit belangrijk?

Een klassieke vergaring van kennis vormt een essentieel onderdeel van het hoger onderwijs, maar algemeen wordt aangenomen dat er daarbij ook heel wat anders komt kijken dan het gebeuren in de leslokalen. Ook ervaringen buiten die strikte educatieve omgeving vormen immers een voorbereiding op de rest van het leven. Dat geldt ook voor studies in het buitenland."

Confrontatie met nieuwe gewoontes en ideeën: "Na enkele maanden in een ander land kan een jongere kennismaken met nieuwe gewoontes of een exotisch gerecht, maar die periode kan ook een invloed hebben op de participatie aan de samenleving", zegt onderzoeksleider Anne Henly, directeur van de afdeling Undergraduate Studies in Psychology aan de University of Chicago.

  • Ervaringen buiten het klaslokaal vormen volgens de onderzoekers eveneens een voorbereiding op het leven in de buitenwereld.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer