Buitenlandse populariteit VS onder Trump opnieuw op niveau van George W. Bush

Het wereldwijde vertrouwen in het leiderschap van de Verenigde Staten is tot een nieuw dieptepunt teruggevallen. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Gallup in meer dan honderddertig landen.

Er moest worden vastgesteld dat de Verenigde Staten onder Donald Trump op het gebied van internationaal leiderschap nog slechts een score krijgt van 30 procent. Dat is het laagste niveau sinds de laatste jaren van het presidentschap van George W. Bush. Onder Barack Obama, de voorganger van Trump, was de Amerikaanse score opnieuw gestegen tot 48 procent. De ranglijst wordt nu aangevoerd door Duitsland, dat een rating van 41 procent krijgt. Gallup wijst erop dat China een score van 31 procent heeft. Het communistische regime van de Chinese leider Xi Jinping geniet daarmee wereldwijd een groter vertrouwen dan de Verenigde Staten.

Bondgenoten

In ongeveer de helft van de ondervraagde landen viel het vertrouwen in de Verenigde Staten met minstens 10 procent terug. Onder meer in Europa, Zuid-Amerika en Australië werd een grote achteruitgang opgetekend. Opmerkelijk is dat ook bij een aantal nauwe bondgenoten een scherpe daling van het vertrouwen bleek. In Groot-Brittannië ging de Amerikaanse score zelfs met 26 procent achteruit. De Verenigde Staten vallen op het gebied van vertrouwen zelfs bijna terug tot het niveau van Rusland, dat immers een rating van 27 procent heeft. Jon Clifton, managing partner van Gallup, spreekt over een belangrijke ommekeer. “Minder dan één derde van de wereld gelooft nog in het leiderschap van de Verenigde Staten. Het land heeft in de wereld inmiddels meer tegenstanders dan supporters.” Gallup herinnert daarbij ook aan een studie van het Dartmouth College en de  Australian National University, waarin werd aangewezen dat de publieke opinie ook een impact heeft op het beleid van andere naties tegenover de Verenigde Staten. Sinds hij één jaar geleden Amerikaans president werd, heeft Donald Trump met zijn verbale uithalen en commentaren al heel wat andere naties tegen de schenen geschopt. Met zijn filosofie America First heeft hij zich ook uit een aantal internationale verdragen teruggetrokken. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20