Welk buitenland is qua koopkracht het interessantst voor de Belg?

Inflatie en de waarde van valuta zijn constant in beweging. Daardoor kan het interessant zijn om op vakantie te gaan naar een bepaald buitenland, omdat je daar meer koopkracht hebt. Het financieel bedrijf Ebury deed onderzoek, en country manager voor België Kris Mercelis vertelt welke landen het voordeligst zijn.


Beluister hier het volledige interview met Kris Mercelis:


De essentie: om te bepalen welk buitenland voordelig is, moet je zowel de devaluatie van de lokale munt als de inflatie in beschouwing nemen. Turkije is dé aanrader van Mercelis.

  • “Je moet een onderscheid maken tussen twee bewegingen”, zegt Mercelis. “Enerzijds heb je de landen waar de lokale munt gedaald is in waarde. Dat zijn bijvoorbeeld Argentinië, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika of China. Maar anderzijds is er in die landen al dan niet inflatie. Wanneer je die inflatie mee in rekening neemt, dan zie je dat vooral China eruit springt als het land waar we met onze euro’s meer koopkracht hebben.”
  • “De devaluatie van de lokale munt is iets wat je zelf dagelijks in de gaten kan houden voordat je een vakantiebestemming boekt. En daarnaast kan je ook naar de verschillende nationale banken van de verschillende landen gaan kijken. Die publiceren cijfers over de inflatie. Als je die twee gegevens meeneemt, dan zie je in welk buitenland je het meeste koopkracht hebt.”

10 procent meer koopkracht

  • “Niet alle producten worden goedkoper door meer koopkracht. Een iPhone of een Louis Vuitton-zak zullen gecorrigeerd worden voor inflatie en zelfs voor muntdevaluatie, omdat zulke bedrijven het vanuit een internationaal perspectief bekijken.”
  • Mercelis geeft een ultieme tip: “Voor ons Belgen is het makkelijk om te kijken naar Turkije. Turkije heeft een enorme devaluatie van de munt gehad. En zelfs na een sterke inflatie die de prijzen lokaal naar boven drijven, blijft er nog altijd 10 procent over ten opzichte van onze euro hier. Dat betekent dat je voor dezelfde euro 10 procent meer koopkracht hebt in Turkije dan een jaar geleden.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


(ddw)

Meer